Žene u BiH nisu ravnopravne sa muškarcima

žene, muškarciU BiH je dosta postignuto u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti kao i muškarci, ali je očigledno da još postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života, saopšteno je iz Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma parlamenta BiH.

“Mi to ne smijemo tolerisati i protiv toga se moramo odlučno boriti”, navodi se u saopštenju Komisije povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Komisija je pozvala institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti polova u svim područjima djelovanja, kako bi se ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca.

Podsjećajući da se Međunarodni dan žena u svijetu obilježava duže od jednog vijeka, Komisija je konstatovala da uprkos značajnom pomaku u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava žena u svijetu, žene još nisu ravnopravne s muškarcima.

Većina od 1,3 milijardi siromašnih u svijetu čine žene, u prosjeku imaju manja primanja od muškaraca za isti posao, a i dalje su u velikom postotku žrtve raznih vidova nasilja, navodi se u saopštenju.

Svim ženama u BiH Komisija je čestitala 8. mart Međunarodni dan žena.

Posted by on 2012-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login