Zenica: Češka investira tri miliona KM u gradnju toplane

Zenica

Zenica

Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyog, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, direktor Češke razvojne agencije Michal Pastvinsky te predstavnici konzorcija čeških firmi izabranih za izvođače radova na izgradnji centralnog daljinskog grijanja u Nemili, potpisali su u Općini Zenica Ugovor o izvođenju građevinsko-zanatskih radova u okviru ovog projekta. Vrijednost investicije iznosi oko četiri miliona KM, od čega je Češka razvojna agencija osigurala tri miliona KM, a ostatak Općina Zenica.

Početak radova, za što se još čeka građevinska dozvola, planiran je za juli, a za izvođača je izabran češki konzorcij koji čine preduzeća Mevos, VHS Brno i Eveco Brno.

Projekt podrazumijeva izgradnju toplane na biomasu snage tri megawata s pratećom infrastrukturom, a u konačnici bi se trebalo osigurati centralno grijanje za više od 850 domaćinstava.

“Građani Nemile će do zime 2013. godine imati ne samo centralno grijanje nego i riješenu kanalizacionu mrežu i odvod ispod nadvožnjaka koji je mnogo godina mučio ovdašnje stanovništvo. Veliku zahvalnost dugujemo vladi Češke Republike”, izjavio je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

Češki ambasador Tomaš Szunyog izjavio je da Češka Republika godišnje u BiH ulaže oko pet miliona KM.

Posted by on 2012-06-27. Filed under Ekonomija, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login