Zenička ‘Ravna ploča’ otvara Festival bh. drame i autorskog teatra

Festival bh. drame i autorskog teatraAnsambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na narednom, 17. Festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra “Zenica 2018.” predstavit će se festivalskom premijerom “Ravna ploča” autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije.

Ovom predstavom, nastaloj u koprodukciji BNP Zenica i Festivala bh. drame i autorskog teatra, domaćini će obilježiti i 40. godina od otvaranja sadašnje zgrade zeničkog pozorišta, a glumački ansambl predvođen Gordanom Boban će zvanično otvoriti selektovani takmičarski program Festivala.

Predstava “Ravna ploča” je treći dramski tekst Dragana Komadine koji se igra na zeničkoj sceni, a u kamernom ambijentu prati posljednji dan u životu majke koja živi sama sa slijepim sinom u zabitom hercegovačkom selu, na obroncima Vran planine. Žena pogođena raznim životnim nedaćama, izabrala je samoću i izoliranost, podižući sina u jednom paralelnom svijetu gdje mu je njezina riječ jedini zakon i put.

Predstavljajući autorski tim ansambla, direktor BNP-a Hazim Begagić izrazio je zadovoljstvo zbog značajnog projekta i istakao da ovim projektom još jednom se pokazuje otvorenost i spremnost ove kuće na saradnju sa dramskim piscima, rediteljima, autorima, saradnicima i glumcima.

Umjetnička direktorica i rediteljica Lajla Kaikčija okupila je raznoliku i vrijednu autorsku i glumačku ekipu, koja je tokom priprema vješto surađivala sa brojnim saradnicima pokušavajući na scenu donijeti dušu vrijednih žitelja duvanjskog polja i vrleti planine Vran sa živim riječnikom ove hercegovačke sredine.

Glavni lik će na scenu donijeti jedna od prvakinja bh. glumišta sarajevska glumica Gordana Boban koja tumači ulogu Delfe.

– Uloga i tekst su zahtjevni, vrlo intimni i vrlo kamerni, ali smo se potrudili da iz njega izvučemo sve ono što je autor napisao i stavio nam kao zadatak. Meni je bilo izuzetno zadovoljstvo i izazov, ali mi je bilo i lijepo pripremati predstavu zbog energije ljudi u ansamblu i nekako se sada osjećam dijelom svega ovoga – kazala je za Fenu glumica Gordana Boban.

Pored gostujuće glumice Gordane Boban, prvakinje Kamernog teatra 55, u predstavi igraju Nusmir Muharemović, Robert Krajinović, Muhamed Bahonjić, Predrag Jokanović i Zlatan Školjić, a scenograf i kostimograf je Sabina Trnka.

Posted by on 2018-05-04. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login