Žestoki protesti u Afganistanu zbog paljenja Kur’ana

AfganistanViše od 1.000 afganistanskih demonstranata bacalo je danas kamenje na policiju u Kabulu, a snage bezbjednosti odgovorile su ispaljivanjem metaka u vazduh tokom drugog dana protesta zbog paljenja Kur’ana u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Afganistanu.

Demonstranti su uzvikivali “Smrt Americi” i “Smrt predsjedniku Hamidu Karzaiju” tokom skupa u predgrađu glavnog grada. Još jedan protestni skup istovremeno se odvijao u drugom dijelu grada.

Demonstracije su održane i u Jalalabadu, na istoku zemlje, gdje su demonstranti iskazali podršku talibanskom lideru muli Mohamadu Omaru, izjavili su očevici.

Afganistanski mediji prenijeli su da su demonstracije počele i u Heratu, koji se nalazi u relativno stabilnom dijelu zemlje.

U Kabulu, demonstranti su jurišali na policijski kordon i razbijali prozore automobila, a policija je upotrijebila vodeni top u pokušaju da ih rastjera sa jedne velike saobraćajnice.

Administracija SAD i komandant snaga NATO- a u Afganistanu izvinili su se juče nakon što su lokalni radnici spalili kopije Kur’ana dok su sakupljali smeće u vazduhoplovnoj bazi Bagram.

Američki ministar odbrane Leon Paneta objavio je izvinjenje zbog “neodgovarajućeg tretmana” svete islamske knjige, u pokušaju da ublaži posljedice incidenta.

U aprilu prošle godine širom Afganistana buknuli su protesti nakon što je jedan pastor spalio Kur’an na Floridi.

Posted by on 2012-02-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login