Zidane: Podijeliti ljubav prema igri

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane

Bivši francuski nogometaš Zinedine Zidane početkom ponedjeljka ponovo se našao na terenu – igrao je 12. Meč Protiv Siromaštva, a utakmica je igrana u Saint-Etienneu. Uz njega su se našle još brojne bivše zvijezde, poput Ronalda, Davida Trezegueta, Clarencea Seedorfa, Jay-Jay Okoche…

Ove godine se sakupljao novac za žrtve ebole, a spektakl u Francuskoj bio je veoma uspješan – sakupilo se dosta novca, dovedene su brojne zvijezde nogometa, tribine su bile pune.

Zadovoljstvo igrati

Zidane je u intervjuu za zvanični portal Svjetske nogometne asocijacije istakao kako mu je sve teže igrati ovakve utakmice iz godine u godine.

„Sve je veći problem za noge (smijeh). No, najvažnije je nastaviti ovu 12 godina dugu tradiciju i pomagati svaki put drugi cilj. Teško je nešto napraviti kao proslavu i dobru utakmicu i poslati poruku onima koji vas gledaju. Iako je sve zahtjevnije, uvijek je zadovoljstvo igrati i podijeliti svoju ljubav prema igri“, istakao je legendarni Francuz.

Istakao je kako mu je drago da se nogometaši od 2003. godine uvijek odazivaju na ovaj humanitarni meč jer „znaju koliko je to važno i koliko to vrijedi drugima“.

„Često se kaže kako su nogometaši egoisti i da ništa ne rade za korist drugi, no ja mogu reći da su oni veoma često tamo gdje su potrebni“, dodao je Zidane, kao i to da se i na klupi zabavlja kao i u vrijeme kada je bio aktivan igrač.

Hvali Hazarda

Sada je trener rezervnog tima Real Madrida i ističe kako pokušava biti jednak kreativac kao i u vrijeme aktivnog igranja.

„Uvijek sam volio napadački nogomet, no kao trener to pokušavam izbalansirati sa odbranom jer nema uspjeha bez dobre odbrane. Ipak, uvijek pokušavam se zabavljati. Nogomet treba biti zabavan i onima koji igraju i koji gledaju utakmicu. Nisam postao trener da bi ljude na smrt dosađivao“, istakao je francuski as.

Zidane hvali Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

„Oni su fantastični nogometaši, no meni se veoma sviđa Eden Hazard. Uživam gledati šta on radi na terenu, način kako se nosi i sviđa mi se kako on svake godine napreduje. Još ima prostora da se popravi i mislim da je on veliki razlog što je Chelsea prvi na tabeli“, rekao je.

Posted by on 2015-04-29. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login