Zimska sezona na Blidinju dobra, očekuje se još bolja ljetna

Direktor Parka prirode “Blidinje” Zdravko Kutle kaže je kako zimska sezona na Blidinju protječe dobro, no ističe kako su još veća očekivanja vezana za ljetni peroiod s obzirom na veliki pomak u turističkoj ponudi.

Park prirode Blidinje Risovac

Park prirode Blidinje Risovac

Naveo je kako se u saradnji s međunarodnim organizacijama planiraju ljetne biciklističke i konjske utrke, zatim otvaranje info pulta u slamarici, kao i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima.

– U toku su pripreme da Blidinje budu ljetna destinacija koja će pružati i usluge zdravstvenog turizma. Namjeravamo napraviti antialergijski program za djecu koja pate od alergija – kaže Kutle.

Po njegovim riječima, vikendom se teško može naći slobodno mjesto u “Hajdučkim vrletima” na Blidinju, ako ga ranije niste rezervirali, što je velika promjena u odnosu na raniji period, a tomu su doprinijele međunarodne organizacije bredniranjem Dinarida, pa tako i Blidinja.

Na pitanje jesu li se riješili problemi financiranja Parka prirode “Blidinje”, Kutle navodi kako taj problem i dalje postoji.

– Osnivači Parka prirode Blidinje su tri kantona, i to Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Livanjski, a mi od naših osnivača dobivamo vrlo malo novca. Od HNK-a dobijemo 4.600 maraka mjesečno, od ZHK-a i Kantona 10 ništa – kazao je Kutle, te dodaje kako su zbog toga primorani “krpati se” kroz projekte međunarodnih organizacija za razvoj Blidinja.

Naglasio je kako je veliki pomak napravljen po pitanju starih dugova.

– Od federalne vlade dobili smo 180.000 maraka za neplaćene doprinose, a ostale dugove smo riješili prodajom restorana. Jedino nam još ostaje neplaćena struja iz 2010. godine i jedna pozajmica od 250 hiljada maraka, koja je došla preko Vrhovnog suda, i to nam je još kost u grlu – pojasnio je Kutle.

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje

Na pitanje je li Park prirode “Blidinje” ugrožen zbog slabog dotoka financijskih sredstava, Kulte navodi kako se radi na novom zakonu o Parku prirode Blidinje prema kojem bi vlasnici vikendica bili obavezni plaćati određeni mjesečni iznos čime bi se riješio problem financiranja Parka prirode, čišćenje snijega, vatrogasne zaštite i odvoza smeća.

Kulte je ocijenio kako Park prirode “Blidinje” ima budućnost ako se usvoji spomenuti zakon.

Vezano za saobraćajnu povezanost, Kutle je kazao kako će se u proljeće asfaltirati 1.200 metara od Tomislavgrada prema Blidinju.

– Bio je dogovor da se napravi cesta i iz pravca Mostara, tako da mislim da makadama neće biti – istaknuo je Kutle.

Kao novitet na Bladinju Kutle ističe trajnu policijsku stanicu u kojoj će se  izmjenjivati policajci iz tri kantona (Zapadnohercegovačkog, Livanjskog i Hercegovačko-neretvanskog).

– Doći će do normalnog funkcioniranja reda i onda ne bi trebalo biti obijanja vikendica i krivolova. To je sve pomak prema onom da Blidinje postane sistem, a ne da ovisi od jednog čovjeka – kazao je Kutle.

Posted by on 2018-03-04. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login