Život Iana Curtisa – kako nas je ljubav rastrgala

Jedan je od niza popularnih pjevača koji su si prerano i na vrhuncu slave oduzeli život, ali njegov lik i djelo i dan danas štuju generacije poklonika alternativnog post-punk zvuka s kraja 70-ih.

Ian Curtis, Joy Division
Ian Curtis, Joy Division

Curtis je rođen 15. jula 1956. godine u Stretfordu, bio je pjevač, tekstopisac i muzičar. S bendom Joy Division snimio je dva albuma Unknown Pleasures (1979.) i Closer (1980.). Taj samozatajni mladić, koji i danas intrigira fanove, imao je glas bas-baritona, a njegovi stihovi i plesni pokreti bili su nabijeni slikama pustoši, praznine i otuđenosti. Tu nije bilo laganja – iako mlad bio je mračan i introvertiran tip, bolovao je od epilepsije i depresije, te prenosio svoj senzibilitet i emocionalni nemir u melankoliju, udarivši temeljen novog, alternativnom zvuku 80-ih, posebice uvođenjem sintisajzera.

Na njegov pionirski izričaj utjecalo je mnoštvo glazbenika, poput Davida Bowieja, Kraftwerka, Sex Pistolsa, Jima Morrisona, Iggy Popa i drugih. U tekstovima je uzore pronalazio u Burroughsu, Dostojevskom, Nietzscheu, Sartreu, Kafki, Hesseu… Takav spoj sa žestinom punka, nije mogao proći nezapaženo. Kako to već biva, dolaskom slave, Ianovo se stanje pogoršavalo, nekoliko su koncerata europske turneje morali otkazati, a na mnogim nastupima bilo je vidljivo kako upada u vrlo mračna stanja.

Ne mogavši se nositi s osobnim, poslovnim i ljubavnim problemima, život je sebi oduzeo na prvoj sjevernoameričkoj turneji benda 18. maja 1980., netom prije svojeg 24. rođendana i izlaska albuma “Closer”. Velikim gubitkom i bend se transformirao te je oformljen popularni New Order, elektroničkog izričaja.

Film “Control” režirao je 2007. Anton Corbijn, slavni fotograf i redatelj glazbenih spotova, bazirajući priču na autobiografiji supruge Iana Curtisa Deborah “Dodir iz daljine”. Uz vjeran prikaz života, psihičkih stanja i tragičnoga kraja glavnoga junaka, film izvrsno prikazuje britansko malograđanstvo i glazbeni svijet 70-ih, prije svega kroz zvukove Joy Divisiona.

Ian (Sam Riley) je povučeni, pomalo asocijalni mladić iz Manchestera koji je zaposlen u agenciji za zapošljavanje, a u slobodno vrijeme pjeva u lokalnom sastavu Warsaw. Jednoga dana upozna Debbie (Samantha Morton) s kojom se uskoro i oženi, a njegov sastav, promijenivši ime u Joy Division, postaje sve popularniji. Debbie ostane trudna i rodi sina, ali njihova veza postaje sve lošija, te Ian započne tajnu vezu s Belgijankom Annik (Alexandra Maria Lara), koju slučajno upoznaje jedne večeri. Uz ozbiljne zdravstvene tegobe (dijagnosticirana mu je padavica), eksperimentiranje s lijekovima i, bez obzira na činjenicu da postaje slavan, on se ne može nositi sa svojim problemima…

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2007. gdje je osvojio nekoliko nagrada. Među ostalima, to su: nagrada Director’s Fortnight; nagrada za najbolji film CICAE Art & Essai; nagrada Regards Jeunes Prize za najbolji debitantski film; nagrada Europa Cinemas Label za najbolji europski film u neslužbenom programu i dr.

Posted by on 2020-05-18. Filed under Film & Muzika, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login