Život na tromeđi, nigdje i svagdje

Sastavci

Sastavci

Selo Sastavci na istoku Bosne i Hercegovine ili na zapadu Srbije, zavisno od pozicije posmatrača, jedno je od rijetkih mjesta u svijetu do kojega se dolazi nakon više prelazaka granice, administrativno pripada srbijanskoj opštini Priboj, teritorijalno ‘uglavnom’ Bosni i Hercegovini, ali ovo mjestašce u skladu sa svojim imenom spaja njegove stanovnike u cjelinu, bez podjela na vjerskoj, etničkoj ili nekoj drugoj osnovi.

Nije važno što poštar u selu radi i u Srbiji i u BiH, što pastir stoji u Bosni i Hercegovini, a stoku napasa u Srbiji, dok u predvečerje istim tim životinjama nudi travu pokošenu u Crnoj Gori, niti što se mjesečne režije plaćaju u Srbiji, bez obzira što je dio sela u BiH, ili čak teritorijalno jednim dijelom i u Crnoj Gori, ovdašnji ljudi navikli su na život na tromeđi, nigdje i svagdje.

Rijeka Uvac dijeli ovo selo na dva dijela tako da se pola sela nalazi u BiH, a druga polovina u Srbiji.

Sastavci su, slikovito rečeno, bosansko ostrvo sa svih strana okruženo Srbijom i nalazi se pod administrativnom upravom Srbije. Tačnije, aministracija pripada opštini Priboj, dok se katastarske knjige nalaze u zgradi opštine Rudo u RS, u BiH.

Tako da većina stanovnika ovoga sela ustvari živi u BiH, a režije, poput računa za električnu energiju i usluga telekoma, plaćaju u Srbiji, jer kako kažu, koriste struju i telefon Srbije.

Jedan od prvih stanovnika ovoga sela koji je odlučio porazgovarati sa ekipom agencije Anadolija je Radivoje Drobnjaković, stanovnik BiH, čije je cijelo imanje, osim kuće, u Srbiji.

“Radio sam u školi u ovom selu koja posjeduje svu srbijansku dokumentaciju jedino što je škola na bosanskoj teriroriji”, pojasnio je Drobnjaković.

Prema njegovim riječima, stanovnici nemaju problema jedni sa drugima, kao ni sa tim u kojoj državi žive, jedini problem su punktovi koje čak tri puta moraju proći ukoliko žele doći do Priboja.

Život zajedno

“U ovom selu žive i Srbi i Bošnjaci zajedno”, rekao je Drobnjaković.

Nedugo zatim uvjerili smo se u to. Hajro Gibanica i Tomislav Drobnjaković stoje na mostu ispod kojeg teče riječica i razdvaja selo na dvije države, ali oni govore da za njih nema granica.

Hajro živi u dijelu koji pripada BiH, dok njegov prijatelj Tomislav živi u Srbiji, ali radi u BiH. Dakle, granica u selu je riječica, tako da most dijeli BiH od Srbije, a tako i stanovnike ovoga sela.

Da je ovo selo jedinstveno po mnogo čemu govori i činjenica da u njemu živi poštar koji radi u dvije države. Sveto Vilotić je poštar u dvije države, ali i predsjednik Mjesne zajednice Sastavci.

U razgovoru sa njim saznajemo da su sve institucije na bosanskoj strani, pošta, škola, policija, ambulanta, a sve je u nadležnosti Srbije.

“Međutim, ovdje se uvijek živjelo složno i živjet će se. Rijeka je tekla i teći će, granice nećemo mijenjati, a mi ćemo živjeti složno”, rekao je Vilotić.

Još jedan zanimljiv podatak koji je podijelio sa nama je da škola u ovom selu pripada BiH, ali da se u njoj uči po srbijanskom programu.

“Ja dijelim poštu i Bosancima i Srbijancima, ne dijelim njih“, kaže Sveto kroz smijeh.

“Ovo nema nigdje u svijetu,struja i telefoni su srbijanski bez obzira što je ovo Bosna”, dodao je.

Čudima u ovom selu nikada kraja. Kuće dva brata Momira i Radiše Markovića,koje su jedna od druge udaljene svega nekoliko metara, u dvije su države, a i braća imaju lične karte izdate u različitim državama.

Koriste se sve valute

Tačnije, jedan je stanovnik BiH, a drugi Srbije.

Čekajući da se Momir vrati kući, upoznali smo i njegovog komšiju Dragana Markovića, vjerovatno i rođaka, koji je držeći svoju kravu na uzdama, rekao da se u trenutku dok razgovara sa novinarima njegova krava nalazi u Srbiji, on je u BiH, a životinju napasa travom iz Crne Gore.

Dolazimo i do jedne od dvije prodavnice koje rade u ovom selu. Ljubazna prodavačica Biljana Tošić kazala je da se u tom dućanu koriste sve valute, od eura, konvertibilnih maraka (BIH) pa do dinara (Srbija).

“Stvarno svjetski standard.. Tako je to u selu Sastavcima čiji stanovnici ne znaju kome pripadaju, ali njima to nije ni bitno”, dodala je.

Oni imaju svoj mir, krčmu “Trag” i bezbrižnost jer im granice ne predstavljaju prepreku i ne stvaraju lošu klimu. Tu druže i Hajro i Tomo i Sveto.

Prije minulog rata u BiH, selo Sastavci je sastavljalo ljude, a i danas se trudi da održi svoj prijeratni trend iakoje iscrtana granična linija između BiH i Srbije, koja se proteže neravnomjerno, preko krovova kuća, njive, groblja, podijelila u ovom selu braću, komšije, groblja, mostove…

Posted by on 2013-05-25. Filed under Bosna i Hercegovina, Rudo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login