‘Zmajevi’ bi uskoro mogli odmjeriti snage sa Hrvatskom i Švicarskom

Fudbalska reprezentacija BiH,Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine u ovoj godini mogla bi odigrati dvije prijateljske utakmice sa veoma jakim protivnicima, Hrvatskom i Švicarskom, istakli su u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH).

 – Razgovori u Beču –

Predsjednici N/FS BiH Elvedin Begić i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker na nedavnom Kongresu UEFA-e održanom u Beču ponovo su razgovarali o odigravanju prijateljskog meča A reprezentacija BiH i Hrvatske.

Kao jedan od mogućih termina regionalnog derbija spominjao se i 15. juni. Utakmica bi se mogla odigrati u jednom od gradova zapadne Evrope u kojima ima puno iseljenika iz Hrvatske i BiH.

Nije isključeno da se susret odigra i u BiH ili Hrvatskoj, zaključili su predsjednici koji će u narednim danima intenzivirati razgovore oko odigravanje eventualnog meča, trećeg prijateljskog i petog ukupno između fudbalskih A timova ove dvije zemlje zapadnog Balkana.

Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, obavio je razgovor i sa Sarajlijom Vladimirom Petkovićem, selektorom fudbalske reprezentacije Švicarske.

“Veoma bismo voljeli igrati prijateljski meč sa Švicarskom, protiv reprezentacije koju vodi naš zemljak. Vjerujem da ćemo uspjeti ugovoriti utakmicu za neki od ovogodišnjih FIFA termina za igranje prijateljskih utakmica. U svakom slučaju tražimo protivnike za 15. juni i avgustovski termin uoči nastavka kvalifikacija za EURO 2016”, rekao je za Anadolu Agency Denijal Pirić, tehnički direktor N/FS BiH, naglasivši:

“Ovih dana posložit ćemo plan za naredni period. Idemo utakmicu po utakmicu, što diktira dalji tok. Sada je najvažnije da se naši igrači, selektor Mehmed Baždarević i njegovi saradnici što bolje spreme za kvalifikacionu utakmicu protiv Izraela, koja nas očekuje 12. juna. U slučaju pobjede napravili bi veliki korak, odnosno vratili bi se u potpunosti u igru za plasman na EURO 2016”.

– Pozitivni trendovi –

Pirić je zadovoljan sa početnih 180 minuta novog selektora Baždarevića i njegovih izabranika.

“Pokrenuti su pozitivni trendovi, od studioznog pristupa stručnog štaba utakmici sa izuzetnom povratnom informacijom igrača na terenu. Protiv Andore i Austrije su zaista djelovali  kao selekcija koja zna šta želi i koja je svjesna cilja i mukotrpnog perioda koji je pred nama. Djelovali su kao ekipa koja je spremna dati maksimum za naše nove pobjede. U Andori smo ostvarili prvi od niza ciljeva pobjedom rezultatom 3:0 za bodove, dok je druga utakmica i remi sa Austrijom 1:1 pred 48.000 navijača, od čega je bilo naših fantastičnih 20.000, dala sliku selektoru o objektivnim mogućnostima pojedinih reprezentativaca”, smatra Pirić.

Posted by on 2015-04-06. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login