Zmajevi u ponoć protiv Nigerije; Sušić: Očekujem osminu finala!

Fudbalska reprezentacija BiH, U Brazil nismo došli samo da nas ljudi vide. Imamo ambicije da prođemo u drugi krug. Znam da neće biti lako, ali uvjeren sam da ova ekipa nije rekla zadnju riječ, rekao je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na oficijelnoj FIFA press konferenciji u Cuiabi uoči današnje utakmice drugog kola grupe F Mundijala protiv Nigerije, javlja specijalni izvještač Anadolije iz Brazila.

“Niko nam po svaku cijenu nije postavio za cilj da moramo proći u drugi krug SP. Taj cilj sami smo sebi postavili. Od nas se čuda ne očekuju. Ljubitelji fudbala u našoj zemlji bili bi sretni da ostavimo prije svega dobar utisak. Ipak, imamo igrače u velikim ekipama i sa pravom očekujem plasman u osminu finala, jer smatram da smo poslije Argentine najbolja ekipa u našoj grupi”, istakao je Safet Sušić.

Međutim, upozorio je kako je BiH trenutno u najgoroj situaciji od svih ekipa u svojoj grupi.

„Ako izgubimo od Nigerije možemo da idemo kući. Ostali imaju neku teoretsku šansu i nakon drugog kola. Svi znaju kakav je značaj meča za nas i učinit ćemo sve da pobijedimo. Nama i bod odgovara, ali nastojat ćemo da pobijedimo. Recimo, i sa dva puta po 0:0 u susretima sa Nigerijom i Iranom mi bismo mogli izboriti drugi krug, ali takav rasplet ne smijemo čekati. Dakle, pokušat ćemo pobijediti Nigeriju”, poručio je Sušić.

Selektor BiH je na „slatkim mukama” jer su svi igrači trenirali u Cuiabi i mogu konkurisati za tim. Nije želio reći hoće li meč sa Nigerijom početi sa dva napadača, Edinom Džekom i Vedadom Ibišević.

„Imam još dilema koji tim poslati na teren. Hoće li igrati Ibišević od prvog minuta ne mogu vam reći. Sejad Salihović je trenirao sa ekipom, no ne vjerujem da će protiv Nigerije igrati od prvog minuta, odnosno da će nam njegova pomoć biti prijeko potrebna. Njega čuvamo za treću utakmicu, onu sa Iranom u Salvadoru, te četvrtu ako je bude”, govorio je Sušić.

Ona ekipa BiH koja izađe na teren protiv Nigerije za mene će biti najjača, naglasio je Sušić.

„Idemo da igramo, da dobijemo Nigeriju. Bit će vrlo otvorena utakmica sa puno šansi, možda i puno golova. Utakmica sa Nigerijom pokazat će naše pravo lice. Nećemo kalkulisati”, pojasnio je Sušić, i dodao da je Džeko za BiH ono što je Cristiano Ronaldo za Portugal, Lionel Messi za Argentini, Neymar za Brazil.

 

Posted by on 2014-06-21. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login