Značajno opala potražnja za stanovima u FBiH

stanU Federaciji BiH u 2013. godini zabilježen je nagli pad stambene izgradnje od skoro 50 posto, pokazuje analiza Privredne komore Federacije BiH (PK FBiH).

‘Razlozi ovakvih kretanja ukazuju na pad raspoloživog dohotka građana i nizak rast kredita. Otežano je kreditiranje privatnih preduzeća, što je dodatno podstaklo negativan trend i kod nestambenih zgrada’ – kazala je direktorica Sektora za građevinarstvo PK FBiH Dženana Hodžić.

Po njenim riječima, potražnja za građevinskim proizvodima, konkretno stambenim jedinicama, značajno je opala u 2013.

‘Danas postoji oko 14.000 stambenih jedinica koje čekaju kupca. Ovdje, prije svega, mislimo na novogradnju, koja predstavlja gotov proizvod, a ne nekretnine’ – dodala je Hodžić.

Podsticaj države i olakšavanje procesa dobijanja kreditinih sredstava, smatra Hodžić, bio bi značajan doprinos tražnji, prodaji i ulaganju u stanogradnju.

‘S druge strane, teško se može očekivati značajniji pad cijena novogradnje, s obzirom na to da se uračunati troškovi, materijal, dozvole, zemljište, lokacija i drugo i ne mogu se umanjiti, jer bi doveli preduzeća u nelikvidnost.

Dakle, moguća su umanjenja, opet kod visokih marži, a kada se dođe do osnovice, PDV-a i minimalne zarade, teško da se može očekivati daljnji pad. Nažalost, takvih je većina neprodanih stanova’ – kazala je Hodžić.

Međutim, za narednu godinu najavljene su realne investicije u izgradnju hidro i termoenergetskih objekata, pa se očekuje da će to biti faktor koji će doprinijeti i rastu u visokogradnji.

Hodžić naglašava da je učešće građevinskog sektora u ukupnom BDP-u u BiH značajno (prosječno 5 posto), što predstavlja dodatni motiv za jačanje tog sektora.

Što se tiče plata u ovom sektoru one su, nažalost, u donjem dijelu ljestvice isplaćenih neto plata. Naime, prosječna neto plata građevinskog radnika je 400 KM.

‘Kada su u pitanju mogućnosti bh. građevinskog sektora ističemo pozitivnu činjenicu da su naša preduzeća uspjela da se organizuju u konzorcij, dobiju poslove na autoputu, kupe potrebnu opremu, usavrše kadrove i steknu reference, koje su im neophodne za tendere i dobijanje poslova’ – kazala je Hodžić.

Bh. konzorcij je pozitivan primjer udruženog djelovanja, koji će, moguće, zahtijevati i proširenje kapaciteta, ovisno od osiguravanja sredstava za daljnju realizaciju projekata. Hodžić dodaje da su trenutne mogućnosti realizacije BH konzorcija 70 do 80 miliona eura.

‘Za narednu godinu, kako najavljuju u Autocestama FBiH, realna je izgradnja 102 km autoceste, što je finansijski pokriveno. Međutim, postavlja se pitanje daljnjeg finansiranja projekata i samim tim poslovanja građevinskog sektora’ – dodala je Hodžić.

Napomenula je da bi diskontinuitet u ovoj oblasti rezultirao odlaskom već osposobljenog kadra, eventualnim gubitkom teško stečenih referenci, zastojem u radu mašina i opreme, koja se još otplaćuje…

‘U tom smislu neophodno će biti i otvaranje novih tržišta za bh. građevinsku operativu i van BiH’ – kazala je Hodžić.

Posted by on 2014-01-04. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login