Znatno manji obim trgovine ljudima

trgovina ljudimaMeđunarodna organizacija za migracije /IOM/ završila je  regionalni projekt “Istraživanje potreba: regionalna situacija u borbi protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu”, koji je pokrenut krajem prošle godine. U okviru ovog projekta, IOM je proveo sveobuhvatnu analizu stanja borbe protiv trgovine ljudima u zemljama zapadnog Balkana, kao i procjenu trenutnih potreba regije, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Cilj projekta je stvaranje platforme za poboljšanje postojećih zakonskih odredaba, te nacionalnih i prekograničnih programa koji se bave pitanjem trgovine ljudima u regionu. Projekat finansira IOM i dodatno je podržan sredstvima Vlade Italije posredstvom italijanske Ambasade u Sarajevu.

Ambasador Italije Ruggero Corrias u BiH prilikom ceremonije zatvaranja projekta IOM-a o istraživanju situacije u borbi protiv trgovine ljudima na zapadnom  Balkanu rekao je da je borba protiv trgovine ljudima je temeljno poglavlje na putu europskih integracija kojim idu zemlje Balkana.

“Ovim projektom IOM-a, sufinanciranim od strane Italije, činimo prvi korak u tom smjeru. Na dan kada nas Vijeće Europe podsjeća da ne smanjujemo pozornost, odgovaramo sa nanovo preuzetom obavezom i to upravo u području snažnog ishodišta i tranzita ovih tokova očaja. Podsjećamo i na onih 70.000 života koje je Italija spasila kroz operaciju „Mare Nostrum“ u posljednjih deset mjeseci, što je još jedan dokaz snažnog italijanskog zalaganja u borbi protiv trgovine robljem XXI stoljeća”, rekao je ambasador.

Ceremonija je održane danas pri Parlamentu BiH u prisustvu doministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara i šefa Misije u Bosni i Hercegovini i regionalnog  koordinatora IOM-a Gianlucae Roccoa.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar rekao je da je za relativno kratko vrijeme i u izuzetno složenim okolnostima BiH postigla značajne rezultate u borbi protiv trgovine ljudima na svojoj teritoriji.

“Tome svjedoče i brojni pokazatelji koji su saglasni u ocjeni da je ovaj problem i dalje prisutan u BiH, ali u znatno manjem obimu nego ranijih godina”, rekao je Ćavar na današnjoj završnoj svečanoj ceremoniji u Sarajevu na kojoj je javnosti predstavljen okončani regionalni projekt “Istraživanje potreba: regionalna situacija u borbi protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu”.

Ćavar je naglasio da BiH od samih početaka, radi prepoznavanja problema trgovine ljudima, preduzima planske, usklađene i dugoročne mjere kojima se ovaj problem nastoji staviti pod kontrolu.

Ovaj projekat IOM-a, koji je sufinansirala Italija, pokrenut je u decembru 2013. i omogućio je identifikovanje polja prioritetnog djelovanja i regionalne saradnje radi jačanja strategija i mjera borbe protiv trgovine ljudima na zapadnom Balkanu.

Putem preporuka, identifikovanih uz učešće vlasti i civilnog društva zemalja-korisnika, želi se stvoriti platforma za dalji napredak zemalja balkanske regije u procesu usklađivanja sa sektorskim evropskim standardima i praksom.

Posted by on 2014-09-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login