Zvornik: Policajac ubijen, dvojica ranjena u napadu na stanicu

Terorizam u BiH, Zvornik

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku

Nerdin Ibrić (24) iz sela pored Zvornika, kojeg mediji opisuju kao pripadnika vehabijskog pokreta, ubio je jednog i ranio dvojicu policajaca u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku u ponedjeljak navečer.

Drugi policajci uspjeli su savladati napadača, te je on ubijen. Ozlijeđeni policajci prevezeni su i zbrinuti u zvorničkoj Općoj bolnici. Ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjene su njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić.

“Dvojica povrijeđenih policajaca su van životne opasnosti, stabilni su. Smješteni su na odjelu intenzivne njege”, riječi su Miroslava Prodanovića, dežurnog hirurga bolnice u Zvorniku.

 

Vlasti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine reagovale su oštrom osudom napada i zakazivanjem vanrednih sjednica.

Vlada RS je na sjednici u Banjoj Luci osudila teroristički napad, a premijerka Željka Cvijanović pozvala sve građane i institucije na mir i toleraciju, te uzdržavanje od jezika mržnje, posebno na društvenim mrežama.

“Na sve načine ćemo odgovoriti na ovu i slične prijetnje”, rekla je Cvijanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Istočnom Sarajevu da je za utorak ujutro sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog terorističkog napada u Zvorniku.

“Iz svega onoga što za sada imamo od informacija sasvim je jasno da je riječ o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čovjeka, životi naše djece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa”, poručio je Ivanić.

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač potvrdio je da je napad izvršio Nerdin Ibrić iz sela Kučić Kula kod Zvornika.

On je, prema Lukačevim riječima, znao kada je u Zvorniku smjena policajaca i u tom trenutku izvršio napad.

Nezvanično se saznaje da je Ibrić tokom napada veličao Allaha, dok zvanične potvrde da je napadač pripadnik vehabijskog pokreta, još uvijek nema.

Ibrić se, navodno, dovezao vozilom do Stanice javne bezbjednosti u Zvorniku, a kada mu je rečeno da tu ne može da se parkira, počeo je da puca.

I visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je rekao da je ovo trenutak da sve sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini reagiraju i pokrenu oštre mjere protiv terorizma.

“Puno policajaca je dalo svoje živote na radnim mjestima i nema više vremena da se čeka. Ovo se nije smjelo dogoditi nakon terorističkog napada u Bugojnu naročito ako je OSA dala informacije još u petak o mogućim prijetnjama”, rekao je Inzko.

“Najoštrije osuđujem napad na policijsku stanicu. Napad na policajca je napad na institucije sistema. Siguran sam da će institucije sistema znati odgovoriti na ovakav događaj. Sutra smo zakazali vanrednu sjednicu Vijeća ministara kako bi organi najhitrije djelovali”, istakao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović pozvao je građane Zvornika na mir i zamolio da ne šire paniku. On je rekao da je sada najvažnije sačuvati toleranciju među građanima Zvornika.

“Pozivam građane na maksimalnu toleranciju, na poštovanje svih svojih komšija. Na nama je obaveza da ovo prevaziđemo i u buduće prepoznamo sve one koji imaju devijantno ponašanje da ih osujetimo da ovako nešto ne učine. Mi u Zvorniku ulažemo ogromne napore kako bi međunacionalni odnosi bili na najvišem nivou” , rekao je Stevanović, te dodao:

“Saznao sam da je napadač ovdje završio srednju medicinsku školu, da je bio primjeren dečko i solidan đak, ali da je u posljednje vrijeme kod njega primijećeno devijantno ponašanje. Njegovi sumještani ga nisu identifikovali kao teroristu ni kao vehabiju.”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić rekao je da se u ponedjeljak navečer u Zvorniku dogodio teroristički zločin.

“Mi u BiH moramo priznati da imamo ozbiljne terorističke prijetnje. Moramo odmah preuzeti ozbiljne mjere i udariti na terorizam u BiH najrepresivnijim dozvoljenim pravnim sredstvima”, rekao je ministar sigurnosti Mektić za FTV.

On je potvrdio da su još u petak dobili informacije od sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini da bi se mogao dogoditi teroristički napad.

“Mi smo tu informaciju podijelili sa svim sigurnosnim agencijama u BiH. Mi smo zahtijevali da se podignu sigurnosne mjere na jedan viši nivo i da se poduzmu sve mjere kako bi se to spriječilo”, dodao je Mektić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, izjavio je da se radi o kritičnoj situaciji u kojoj svi trebaju pokazati odlučnost.

“Ovo nije pitanje nesretnog čovjeka koji je ušao u policijsku stanicu i počeo pucati, ovo je pitanje kada treba da pokažemo da su institucije sistema jače od terorizma. Kao ministar ovo osjećam kao jedan direktan napad na živote svih nas koji ovdje živimo. Ovo je napad na Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je bh. šef diplomacije.

Posted by on 2015-04-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login