ZZO HNK-a započinje izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica

Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a u ponedjeljak, 1. aprila, započet će sa zaprimanjem zahtjeva za izdavanje elektronskih zdravstvenih iskaznica, saopštili su u petak iz tog zavoda na svojim internet strancima.

Zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice moći će podnijeti svaki osiguranik u jednom od područnih ureda Zavoda u Mostaru, Jablanici, Konjicu, Prozor/Rami, Stocu, Neumu, Ravnom, Čapljini i Čitluku.

Po dolasku u područni ured Zavoda osiguranik će popuniti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene iskaznice i platiti naknadu marku (1KM) za njezino izdavanje. Elektronska zdravstvene iskaznica biti će izrađena u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Elektronska zdravstvena iskaznica, pored općih podataka osiguranika, sadrži i elektronske podatke o uplaćenoj premiji osiguranja (markici) i status zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, elektronskom zdravstvenom iskaznicom osiguranici dobivaju i elektronske premije osiguranja (markice) i elektronsku ovjeru zdravstvene iskaznice koja zamjenjuje dosadašnji način ovjere po kojemu su osiguranici trebali doći u područni ured Zavoda kako bi ovjerili zdravstvenu iskaznicu i temeljem iste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava Zavoda.

Elektronska zdravstvena iskaznica u potpunosti mijenja dosadašnju papirnatu zdravstvenu iskaznicu i osiguranici će je moći nesmetano koristiti u svim zdravstvenim ustanovama (domovi zdravlja i bolnice), ljekarnama i ortopedskim kućama u HNK-u s kojima Zavod ima ugovorne odnose.

Elektronska zdravstvena iskaznica nije obveza, ali je pogodnost za osiguranike i nije definiran rok u kojemu osiguranici trebaju papirnate zdravstvene iskaznice zamijeniti elektronskim.

Osiguranici koji odluče nastaviti koristiti papirnate zdravstvene iskaznice i dalje su u obvezi fizički dolaziti u područne urede Zavoda radi njihove ne ovjere.

Posted by on 2019-03-30. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login