Pape ima 20 sigurnih za Brazil, traže se još trojica

Safet SušićSafet Sušić, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će objaviti imena 30 igrača, koje će prijaviti za Svjetsko prvenstvo, s tim što ćeu Brazilu voditi njih 23.

To ne znači da će oni koji se nađu na širem spisku, biti i na okupljanju zakazanom za 15. maj u Sarajevu.

Deficitarne pozicije

Proteklih dana sve istinske navijače zmajeva mogli se obradovati vijesti koje su stizale iz Engleske, Njemačke, Italije… Edin Džeko golovima vodi Manchester City ka novoj tituli, Emir Spahić, komanduje odbranom Bayer Leverkusena, Senad Lulić briljira u Laziju, a u drugom dijelu Rima Miralem Pjanić svojim fantastičnim potezima oduševljava planetu…

Pomenutoj četvorci mogu se dodati i Asmir Begović, fenomenalni golman Stokea, stasiti Sead Kolašinac, koji u posljednje vrijeme igra konstatno dobro u Schalkeu, sa kojim čuva treću poziciju u Bundesligi koja vodi u Ligu prvaka, te Sejad Salihović u Hoffenheimu, kao i Edin Višća, koji je svojim golovima vratio Istanbul BB u tursku elitu.

No, šta je sa ostalim reprezentativcima?

Treba li nas brinuti činjenica da je Vedad Ibišević češće na klupi nego na terenu i da je posljednji pogodak postigao krajem januaru ove godine… Da je Eintracht Braunschweig našeg Ermina Bičakčića na rubu ispadanja iz njemačke elite, da Mensur Mujdža već odavno ne igra zbog povrede, a da Izet Hajrović od Roberta Mancinija dobija minutažu na kapaljke…

Selektor Sušić mogao bi imati problema na nekoliko pozicija, a definitivno najdeficitarnija je ona na zadnjem veznom. Izostankom Elvira Rahimića, jedinog klasičnog defanzivnog veznjaka, otvara se pitanje – ko će biti destruktivac, koji će razgrađivati protivničke napade.

Alternative

Tokom kvalifikacija najčešće je to bio Adnan Zahirović, ali je novi problem što nekadašnji prvotimac Čelika ima minornu minutažu u Bochumu (samo 312 minuta u 11 utakmica), te je stoga upitno hoće li se naći na spisku putnika u Brazil. Druga opcija je Haris Medunjanin, koji nema defanzivne sklonosti, što bi se itekako moglo osjetiti u meču protiv Argentine, ali i protiv Nigerije, koja je fizički dominantnija.

Među alternativama su i Sejad Salihović, te Sven Tino Sušić, kojima je, kao i Medunjaninu problem defanziva, dok Anelu Hadžiću, prvotimcu Sturma, koji je debitovao protiv Egipta, manjka iskustva za najveće izazove.
Stoga bi selektor Sušić u ovom slučaju mogao posegnuti za džokerom u vidu Muhameda Bešića. Nekadašnji A reprezentativac BiH izgladio je odnose sa Vladom Jagodićem, selektorom mladog tima, standardan je svom klubu Ferencvarošu, a uz sve to može se koristiti na više pozicija, prije svega na desnom boku. Mali problem s njim jeste činjenica da je trenutno povrijeđen, odnosno da se oporavlja od povrede.

Uz to, ukoliko oporavljeni Mensur Mujdža ne bude spreman za izazove Mundijala, alternativa na desnom bočnom su Avdija Vršajević i Ognjen Vranješ, a u tom slučaju Bešić bi bio od višestruke koristi.

Bešić, Zec, Muslimović…

Iako je selektor poručio da neće računati na igrače iz Premijer lige BiH, svakako da i u domaćem takmičenju ima kadrova koji bi mogli konkurisati bar za širi spisak, a prema onome što prikazuje u posljednje vrijeme, svakako jedan od njih je i Srđan Stanić, polivalnetni prvotimac sarajevskog Željezničara. Nije isključeno da Pape posegne i za već provjerenim Sanelom Jahićem, koji u posljednje vrijeme igra dosta dobro u dresu Grasshoppersa.
Sušić je najavio kako bi se na spisku moglo naći i neko od imena igrača koji su ranije bili stanradni reprezentativci, a u posljednje vrijeme nisu u njegovom kadru. Da li su to Bešić, Ermin Zec, Zlatan Muslimović, Adnan Zahirović ili možda Boris Pandža…, saznat ćemo 5. maja.

Ukoliko bismo gledali ranije spiskove, onda Pape ima 20 sigurnih putnika za SP. Mjesta u avionu ima još samo za trojicu, a na ta sjedišta u čarter letu za Brazil konkuriše čak 13 imena, među kojima su neki od igrača, koji su nastupali u kvalifikacijama, ali i neki koji su naknadno izborili svoje mjesto na reprezentativnom spisku.

SIGURNI PUTNICI U BRAZIL
Golmani: Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić; odbrana: Emir Spahić, Sead Kolašinac, Ermin Bičakčić, Ervin Zukanović, Mensur Mujdža, Toni Šunjić, Ognjen Vranješ; vezni red: Miralem Pjanić, Senad Lulić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, Haris Medunjanin, Izet Hajrović, Avdija Vršajević; napad: Edin Džeko, Vedad Ibišević, Edin Višća.

UPITNI
Senijad Ibričić, Anel Hadžić, Sven Tino Sušić, Zoran Kvržić, Miroslav Stevanović, Adnan Zahirović, Boris Pandža.

MOGUĆI
Muhamed Bešić, Ermin Zec, Sanel Jahić, Semir Štilić, Zlatan Muslimović, Srđan Stanić.

Posted by on 2014-05-01. Filed under Sport, Svjetsko fudbalsko prvenstvo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login