Visoko

VIJESTI IZ VISOKOG SMJEŠTAJ U VISOKOM GASTRO U VISOKOM

Visoko grb

Visoko grb

Naziv: Visoko
Općina: Visoko
Površina: 230 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko-dobojski
Država: Bosna i Hercegovina


Općina i grad Visoko se nalaze u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine u Zeničko-Dobojskom kantonu.

Visoko

Visoko

Područje Visokog je nekad bilo centar srednjovjekovne države Bosne. Najvažnija mjesta vezana za taj period su stari grad Visoki, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki, Mile kao krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva, te Moštre koje su bilo povremeno stolno mjesto kraljeva.

Osvajanjem Bosne od strane Osmanlijskog carstva Visoko gubi na značaju i većinom biva nahija uz manje promjene tokom čitave vladavine. Osnivačem modernog Visokog se smatra Ajas-beg..

Iako Visoko kao grad nikada nije bilo razvijeno turističko mjesto, ono ipak ima značajan broj turističkih atrakcija. Najviše njih je vezano za srednjovjekovnu Bosnu, tako da na brdu Grad još uvijek postoje ruševine stare tvrđave Visoki, dok se u Milama nalaze pronađeni ukrašeni grobovi starih bosanskih vladara kao što su Stjepan II Kotromanić, i prvi kralj Bosne, Tvrtko I.

Stari grad Visoki

Stari grad Visoki

Tu se nalaze i ruševine srednjovjekovnog naselja. Vrijedno nalazište predstavlja i naselje koje je otkopano u Okolišću, koje datira iz kamenog doba.

U Visokom postoji Zavičajni muzej, osnovan 1953. godine, u kome se nalazi brojno kulturno historijsko naslijeđe Visokog, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

U Mulićima kod Visokog djeluje “Institut Sevdaha Omera Pobrića” koji se bavi očuvanjem bošnjačke muzičke tradicije i sevdalinke. Institut nudi kolekcije sevdalinki na raznim nosačima zvuka, kao i knjige vezane za muzičku tradiciju Bošnjaka.

Na području općine se nalazi sportski aerodrom u Moštrama.

Visočke piramide

Visočke piramide

Visočke piramide su trenutno naučna teorija istraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti.

Istraživanja u cilju dokazivanja ove teorije su počela 14. aprila 2006. godine. U 2006. godini arheološki lokaliteti piramida su privukli preko 200.000 turista.

bih-x.info