Nekropola stećaka kod Delijaša

Nekropola stećaka kod Delijaša

Nekropola stećaka kod Delijaša

Selo Delijaš (Crna Rijeka) se nalazi na jugozapadnim padinama Jahorine, u opštini Trnovo (Federacija BiH). Sjeverno od Delijaša nalazi se staro selo Zabojska, dom Golijanina, Rajića, Tomića, Ždrala… Između ova dva sela nalazi se pravoslavno groblje i velika nekropola stećaka.

Ova nekropola je jedna od najvećih nekropola u Bosni i Hercegovini, jer se sastoji od 243 stećka, okrenutih u pravcu zapad–istok, podijeljena starim putem u dvije grupe. 2005. ova nekropola stećaka je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Stećci iz ove nekropole datiraju iz 14. i 15. vijeka, a dio stećaka je pretpostavlja se iz 16. vijeka (nakon osmanlijskog osvajanja).

Veliki broj ovih stećaka je utonuo u zemlju, dok je jedan dio na obodima pomjeren djelovanjem prirode, ali je i ljudski faktor odigrao veliku ulogu. Nekropola se sastoji od 28 sljemenjaka, 215 sanduka i ploča, od kojih je šest stećaka ukrašeno. Na jednom velikom stećku je predstavljeno muško kolo, a sa druge strane stećka je reljefno predstavljen muškarac koji odapinje strelu. Većina stećaka je prosječnih dimenzija, ali ima nekoliko primjeraka vrlo velikih, kao i vrlo malih dimenzija.

Ukrasi na stećcima povezuju ovu nekropolu sa nekropolama iz okoline Trebinja, Nevesinja, Bileće i Stoca.  U sjeverozapadnom dijelu nekropole uz stećke su smješteni savremeni pravoslavni grobovi.

Jedan kilometar sjeverno, pored sela Zabojska nalazi se stijena odakle su klesani stećci. Tamo se još uvijek nalazi jedan stećak koji nije pomjeren i koji je ostao da čeka prenos do nekropole.