Kupres

VIJESTI IZ KUPRESA SMJEŠTAJ U KUPRESU GASTRO U KUPRESU

Kupres grb

Kupres grb

Naziv: Kupres
Opcina: Kupres
Površina: km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Livanjski
Država: Bosna i Hercegovina

Kupres je zapadnobosanski gradić smješten na Kupreškom polju veličine 24 x 10 km ili 93 km2. Sa svih strana okruženo je planinama a taj prizor ostavlja upečatljiv dojam na svakog ko ga vidi.

Kupres

Kupres

Kupreško polje je velika kraška visoravan smještena istočno od druga dva kraška polja: Livanjskog i Glamočkog polja, te sjeverno od Duvanjskog polja.

Pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, dugačko je 24 km, široko 10 km i površine 93 km2.

Prosječna nadmorska visina polja iznosi 1130 metara. Najniži vrh je Mosor (1371 m), a najviši Malovan (1828 m). Klima je oštra, planinsko alpska sa prosječnom godišnjom temperaturom od 5,7 C. Prosječna zimska temperatura je 2 C, snježnih dana u godini ukupno je 55, a prosječna visina snijega rijetko kad je ispod 25 cm. Ovakvi uslovi garantuju kvalitetno skijanje tokom cijele sezone.

Kupres panorama

Kupres panorama

Najveće jezero u Kupreškoj općini je Kukavičko jezero kod sela Kukavice. Uz dva manja glacijalna jezera, Turjača površine 2500 m2 i Rastičevo površine 1900 m2, u kupreškom kraju je preko 20 vrtača glinenog podnožja, u kojima se voda zadržava čineći jezerca sa 100-200 m promjera. Neka od njih imaju svoje vlastite izvore.

Samo mjesto Kupres ima oko 3.000 stanovnika. Gostoljubivost i susretljivost Kuprešaka nadaleko je poznata još iz vremena kada se nije ni razmišljalo o turizmu, te će Vam s te strane boravak u Kupresu sigurno ostati u dugom sjećanju.

HISTORIJA

Prvi tragovi čovjeka na Kupreškom polju datiraju još iz novijeg kamenog doba, oko 3000 godina p.n.e., no ne zna se kojem su narodu pripadali ti najstariji stanovnici. U razdoblju poslije neolita pa sve do doba rimske prevlasti kupreški kraj nastanjuju Iliri, tj. Dalmati i Kelti. Rimska vlast se utvrdila u ovim krajevima oko 9. godine pne. Njihova dugotrajna vladavina i na Kupresu je (kao i svugdje gdje su bili dominantni) ostavila duboki trag. Između ostalog, Rimljani su bili ti koji su u ovom kraju prvi sagradili saobraćajnice koje su Kupreško polje presijecale u četiri smjera.

Kupreško polje

Kupreško polje

U vrijeme srednjovjekovne Bosne, livanjski, duvanjski, glamočki i kupreški kraj, nazivao se Tropolje ili Završje. Do pada bana Mladena Šubića (1332) bile su u sastavu kraljevine Hrvatske i Dalmacije. U borbama nakon Šubićevog pada , mirnim dogovorom na kraju borbi, livanjski vojvoda Mihovilović pripaja (1326) svoj kraj Bosni kojom vlada Stjepan II Kotromanić. Ljudevit Veliki na kratko (1356-1382) vraća krajeve Hrvatskoj, no njegovom smrću oni ponovno pripadaju Bosni, sve do pada pod Turke.

Dolaskom Austrougarske monarhije nakon početnog zanosa uvođenjem reda i mira, nicanjem novih građevina i podizanjem standarda slijedi novo razočaranje, jer se nije uredio gotovo kmetski odnos prema ljudima i njihovoj zemlji. Nakon pada monarhije Kupres ulazi u sastav kraljevine SHS, koja poslije mijenja ime u Kraljevina Jugoslavija.

Kupres je u II Svjetskom ratu dodijeljen talijanskoj operacionoj i u to doba Kupres doživljava svoje najteže trenutke u historiji, jer je skoro potpuno spaljen i uništen.

TURIZAM

Kupres skijanje

Kupres skijanje

Kupres je zasigurno daleko najpoznatiji po svojoj ponudi zimskog turizma. Tome svakako doprinosi njegov geografski položaj i klima koja omogućava uživanje u skijanju, snowboardingu, sanjkanju, snowridingu i ostalim sportovima na snijegu.

Četiri staze kod hotela Adria Ski i jedna pokraj samog grada, uskoro ne bi trebale biti jedine na kojim možete uživati.

Osim uređenih staza, postoji i veliki broj “offroad” spustova, za one naprednije.

Kukavičko jezero

Kukavičko jezero


Kukavičko jezero
je glacijalno jezero površine 3750 m², bogato je pastrmkom i rakom. Nalazi se 10-tak kilometara sjeveroistočno od grada Kupresa.

Jedno je od omiljenih izletišta ljudi kupreškog kraja i šire, te predstavlja značajnu turističku atrakciju ovog dijela Bosne i Hercegovine.