Tomislavgrad

VIJESTI IZ TOMISLAVGRADA SMJEŠTAJ U TOMISLAVGRADU GASTRO U TOMISLAVGRADU

Tomislavgad, grb

Tomislavgad, grb

Naziv: Tomislavgrad
Općina: Tomislavgrad
Površina: 967 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Livanjski
Država: Bosna i Hercegovina


Tomislavgrad (raniji naziv Duvno se i danas koristi u narodu) je grad i središte istoimene općine u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i pripada Livanjskom kantonu.

Tomislavgrad-BiH

Tomislavgrad, BiH

Na Duvanjskom polju se živi od najstarijih vremena do danas. Najstariji stanovnici su bili Dalmati, pripadnici ilirskog plemena. Centar ilirskog plemena bio je grad Delminium, koji se nalazio na planini Libu, između sela Kongore i Borčana. Nakon dugotrajnog i čvrstog otpora Delmate su pokorili Rimljani početkom 1. vijek n.e.

Pokoravanjem Dalmata početkom 1. vijeka ovim prostorima zavladali su Rimljani. Oni su sagradili novi grad. Rimski Delminium, važna raskrsnica puteva, nalazio se na mjestu današnje bazilike posvećene sv. Nikoli Taveliću, prvom hrvatskom svecu. Vladavina Rimljana održala se sve do dolaska Slavena.

Početkom 7. vijek Duvanjsko polje naselila su slavenska plemena. Rimski Delminium postao je centar velike župe, zbog čega su stanovnici ovog kraja taj drevni grad prozvali Županjac.

Tomislavgrad je kroz historijska razdoblja mijenjao svoje nazive. U rimsko doba zvao se Delminium, a korijen imena je u ilirskoj riječi D’lmno–pašnjak, odnosno dalma (delma) – ovca. U vrijeme hrvatskih i bosanskih vladara zvao se Županjac (po mjestu stanovanja upravitelja župe Duvno); u vrijeme osmanlijske vladavine Županj–potok; u vrijeme Austro-Ugarske – Županjac; od 1925-1945. Tomislavgrad; od 1945. do devedesetih Duvno, a na kraju se vraća ime Tomislavgrad. Tomislavgrad slavi svoj dan 8. jula.

Duvanjsko polje

Duvanjsko polje

Nekad je duvanjski kraj bio jedan od glavnih opskrbljivača dalmatinsko-hercegovačkih krajeva stočnim proizvodima pa je vrijedila uzrečica: “Duvno zlatno guvno”. To je bilo bogatstvo Duvnjaka još od ilirskog vremena.

Danas većina Duvnjaka živi od rada u bogatim zapadnim zemljama.