Egipat

Egipat

Egipat

Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi, dok se dio egipatskog teritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije.

Glavna je značajka ove zemlje velik kontrast između doline i delte Nila i okolnih pustinjskih prostora. Svjetski je poznat po svojoj drevnoj kulturi i civilizaciji, iza koje su ostale brojne, dobro očuvane piramide.

Turizam je jedna od glavnih privrednih grana Egipta, o čemu najbolje govori činjenica da je ovu zemlju 2007. godine posjetilo 9.990.000 stranih turista.

Najveće turističke atrakcije u Egiptu su historijske ostavštine koje su  poznate u cijelom svijetu. Atrakcije uključuju piramide, Veliku sfingu u Gizi, u Abu Simbelov hram južno od Aswana, Dolinu kraljeva, džamije u Kairu… Do 2008. godine u Egiptu je otkriveno 138 piramida.

Nil, Egipat

Nil, Egipat

Giza je najpoznatija kao mjesto s nekim od najimpresivnijih antičkih spomenika na svijetu, uključujući kompleks drevnih egipatskih kraljevski mrtvačnica i sakralnih objekata, uključujući Velika sfingu, veliku Piramidu u Gizi, te brojne druge piramide i hramove. U Gizi se dakle nalazi jedno, ujedno i jedino sačuvano, čudo Starog svijeta – piramide faraona IV dinastije: Keopsa, Kefrena i Mikerena.

Kairo je glavni grad Egipta i procjenjuje se da u njemu živi 15,2 miliona stanovnika i po tome je trinaesti grad po veličini u svijetu. Grad je smješten na obalama i ostrvima Nila u sjevernom Egiptu. Također Kairo  je prozvan i kao “Grad s hiljadu Minareta”.