Široki Brijeg

VIJESTI IZ ŠIROKOG BRIJEGA SMJEŠTAJ U Š. BRIJEGU GASTRO U Š. BRIJEGU

 

Široki Brijeg, grb

Naziv: Široki Brijeg
Općina: Široki Brijeg
Površina: 388 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zapadnohercegovački
Država: Bosna i Hercegovina


Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovne i središte Zapadnohercegovačkog kantona.

Široki Brijeg

Široki Brijeg

Grad je smješten na rijeci Lištici, udaljen oko 20 km zapadno od grada Mostara.

Općina Široki Brijeg je administrativni, gospodarski, kulturni, prosvjetni i vjerski centar  Zapadnoneretvanskog kantona.

Široki Brijeg se nalazi na rubu prostiranja mediteranske klime prema području s kontinentalnom klimom. Karakteristična su duga i suha ljeta, a zime kratke i obilate padavinama.

Granične općine su Posušje, Grude, Ljubuški, Čitluk i Mostar. Granica općine Široki Brijeg sa općinom Mostar i općinom Čitluk je ujedno i granica sa Hercegovačko-neretvanskim kantonom.

Općina Široki Brijeg se nalazi na rubu prostiranja mediteranske klime prema području s kontinentalnom klimom. Karakteristična su duga i suha ljeta, a zime kratke i obilate padavinama.

TURIZAM I ZNAMENITOSTI

Široki Brijeg

Široki Brijeg

Prostor općine Široki Brijeg sa svojim specifičnim krajolikom, mnogim fenomenima krša, biološkom raznolikošću, mnogim izvorištima i rijekom Lišticom daje mogućnost za kvalitetan i zdrav život i otvara preduslove  za razvitak turizma, lova, ribolova i drugih sportskih i rekreacijskih aktivnosti.

Znamenitost koja plijeni svojom prirodnom ljepotom  svakako je, stjenovitim brdima   uokvirena  dolina u neposrednoj blizini grada,  poznata pod imenom Borak. U toj dolini nalazi se nekoliko zasebnih izvora iz kojih nastaje rijeka Lištica.

Mostarsko Blato, naplavna zaravan ovalnog oblika koju presijeca tok rijeke Lištice, u čijim su rukavcima utočište našle razne biljne i životinjske vrste, pruža posjetitelju ugodno opuštanje u okruženju nedirnute prirode.

Od historijskih znamenitosti pozornost privlače ostaci kasnoantičkog grada Mokriskika sa starokršćanskom bazilikom, Kočerinska ploča iz 1404., srednjovjekovna utvrda Borak te Franjevačka kuća na Čerigaju, bivše sjedište stare župe Blato i mjesto na kojem su se hercegovački  franjevci skrasili davne 1844.  Uz Franjevačku galeriju sa bogatom riznicom ovi će lokaliteti zadovoljiti znatiželju i turista sa najistančanijim ukusima.

HISTORIJA / POVIJEST

Crka i gimnazija, Široki Brijeg

Crka i gimnazija, Široki Brijeg

Rađanje gradića na rječici Lištici dogodilo se u vrijeme smrti Turskoga Carstva i rađanju austrougarske okupacije, a povezano je uz onodobnu gradnju samostana na Širokom Brijegu. Gradić je sporo rastao, najprije, kada je Austrija početkom prošlog vijeka napravila cestu Mostar – Lištica – Posušje, onda su snalažljiviji seljaci počeli graditi kuće uz cestu u blizini mlinice.

Novija historija širokobriješkog kraja usko je vezana uz gradnju samostana na Širokom Brijegu 1846. i uz njegovo djelovanje, čime je otpočeo duhovno, civilizacijsko i kulturno djelovanje katoličke crkve. Gradić je počeo nastajati početkom XX vijeka oko vodenice Ćemer, pa se početkom istim imenom zvalo i samo mjesto.

Pred Prvi svjetski rat otvori se u Širokom Brijegu pošta (1911.) i otkupna stanica duhana (1912.).  Od sredine 30-tih godina XX vijeka širokobriješko je područje bilo središte za eksploataciju hercegovačkih boksitâ.

Grad je rastao zahvaljujući i poznatoj širokobriješkoj gimnaziji, posebno nakon što je ona 1918. bila izjednačena s drugim gimnazijama, dobivši pravo javnosti.