Čapljina

VIJESTI IZ ĆAPLJIINE SMJEŠTAJ U ČAPLJINI GASTRO U ČAPLJINI

 

Čapljina grb

Čapljina grb

Naziv: Čapljina
Opcina: Čapljina
Površina: — km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Hercegovačko-neretvanski
Država: Bosna i Hercegovina

 

Grad i općina Čapljina utkani su u razvedene, pitome prostore donje Neretve. Čapljina je, može se reći – mezimica voda. To je grad na četiri rijeke: Neretva, Trebižat, Bregava i Krupa.

Čapljina

Čapljina

Područje Čapljine zauzima prostor koji je, zajedno sa cijelom donjom Neretvom, od davnina sačinjavao jedno od najvećih nezaobilaznih stjecišta i račvanja u kretanju ljudi i dobara u velikom dijelu Europe, posebice povezujući Podunavlje i Srednju Europu, sa bogatom dolinom Neretve i Jadranskim morem na jugu.

Reljef je ispresijecan različitim oblicima u kojima se nadopunjuju goli krš, riječni tokovi, kanjoni i klisure, vodopadi i blagi pejzaži, te nizinske i zelene riječne doline Neretve. Tako mediteranska klima stvara osnovne klimatske osobine čapljinske regije.

Općina Čapljina zauzima površinu od 249 km2 (u ukupno 27 mjesnih zajednica) i nalazi se 15 km od Svetišta Kraljice Mira u Međugorju, 25 km od zračne luke u Mostaru, te stotinjak kilometara od Dubrovnika, Splita i Sarajeva.

Mogorjelo

MOGORJELO

MOGORJELO

Jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u BiH je svakako Mogorjelo. Mogorjelo je jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, dobro očuvana stara rimska villa rustica, smješten u neposrednoj blizini Čapljine, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o ostacima utvrđene vile suburbane s početka 4. vijeka iako je već i u 1. vijeku nove ere ovdje postojalo poljoprivredno imanje sa zgradama za stanovanje, skladištima i napravama za preradu poljoprivrednih proizvoda. U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. stoljeća koja je uništena u požaru negdje u 3. vijeku, kao što su mlin, pekarna, uljara i kovačnica…

POČITELJ

POČITELJ

POČITELJ

Srednjovjekovni grad Počitelj u istorijskim izvorima prvi puta se spominje 19. februara 1444. godine.

Izgrađen je na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve. Kula koja i danas «čuva» uski prolaz pored rijeke Neretve na putu od mora prema unutrašnjosti već je pet stotina i pedeset godina čuvar historije ovog kraja i ljudi…