Jajce

VIJESTI IZ JAJCA SMJEŠTAJ U JAJCU GASTRO U JAJCU

Naziv: Jajce
Opcina: Jajce
Površina: 350 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Srednjobosanski
Država: Bosna i Hercegovina

Jajce je grad u i središte istoimene općine u srednjoj Bosni, Bosna i Hercegovina, na ušću rijeke Plive u Vrbas.

Jajce

Jajce

Klima je umjereno kontinentalna sa toplim ljetima prosječne julske temperature od 18 stupnjeva i snježnim zimama sa prosječnom januarskom  temperaturom od- l,8 stupnjeva.

Ovim područjem protječu rijeke Pliva i Vrbas sa više pritoka, bogate plemenitom ribom, a 5 km od grada nalaze se Veliko i Malo plivsko jezero, između kojih su atraktivne vodenice.

Jezera su pogodna za sportove na vodi i na njima se održavaju veslačka i kajakaška takmičenja.

Okolne planine, kojima dominira Suhi Vrh sa 1431 metar nadmorske visine, obiluju crnogoričnim i bjelogoričnim šumama u kojima su raznovrsna divljač i ljekovito bilje, kao i tereni za zimske sportove.

Područje općine sa ostalim dijelovima BiH povezuju magistralne ceste M-5 i M-16.

Plivska jezera

Plivska jezera

Grad Jajce nalazi se na obalama rijeka Pliva i Vrbas na sjevernoj geografskoj širini od 40 20 30 i na zapadnoj geografskoj dužini od 17 14 16. Nadmorska visina na tvrđavi je 470 metara, na Plivskim jezerima 426,6,a na vodopadu 362.5 metara.

Prema popisu iz 2004.godine u opcini Jajce zivi ukupno 23.704 stanovnika u odnosu na 1991. kad je opcina Jajce imala 44.903 stanovnika. 1991. samo Jajce broji 13.585 stanovnika.

Grad je podignut između 1391-1404. a ime je dobio prema napuljskom “Castello dell Uovo”.

Jajce Plivski Vodopad

Jajce Plivski Vodopad

Po svoj prilici u njegovoj izgradnji sudjelovali su dalmatinski i talijanski majstori. Slavensko ime grada poznato je iz polovine XIV stoljeća. Grad je bio prijestolnica srednjovjekovne Bosanske drzave i njenih krajeva: Tvrtka II Tvrtkovića, Stjepana Tomaša i Stjepana Tomaševica, od 1423 – 1463 iz tog doba postoje mnogi spomenici, kao što su Stari grad, Medvjed kula, crkva sv. Luke, Katakombe, Hram boga Mitrasa i mnogi drugi.

1464 godine Jajce je okupirano od osmanlija, koji su za sobom ostavili tragove svoje kulture, kao što je: Sahat kula, Musafirhana, džamija Esme-sultanije. Tursko doba naslijedila je Austro-Ugarska koja je u Jajce ušla 7 augusta 1878 godine. U drugom svjetskom ratu Jajce je odigralo veoma važnu ulogu.

Jajce, zgrada AVNOJ-a

Jajce, zgrada AVNOJ-a

U Sokolskom domu održano je drugo zasjedanje AVNOJ-a na kojem su donesene vrlo bitne odluke izmedu ostalih i odluka o osnivanju FNR Jugoslavije kao i proglasenje Josipa Broza za maršala.

Jajce je oslobodeno 9 septembra 1944 godine, te je u poslijeratnom periodu proglašen gradom Muzejom, zbog svog kulturno-historijskog bogatstva.

U ovom gradu su rođeni: Nikola Šop (pjesnik), Hasija Borić (glumica), Dubravko Lovrenović (historičar).

Toranj Sv. Luke, Jajce, BIH

Toranj Sv. Luke, Jajce, BIH

Grad je poznat kao srednjovjekovni kraljevski grad. Poznata je Jajacka banovina i simboli grada: vodopad, toranj sv. Luke i zidine grada, kao i lijep krajolik, jezero i Rance (ski centar).

Prirodne ljepote, bogata narodna tradicija i običaji, folklor, kao i brojni kulturno-historijski spomenici u Jajcu i njegovoj okolini svjedoče o jasnim tragovima zanimljive i burne prošlosti ovog grada koji je upravo zbog toga i bio turistička znatiželja mnogih domaćih i stranih gostiju. Mnogo je rekreacijskih aktivnosti na ovom podrucju. Medu najvažnije spadaju ribolov, sportovi na vodi, kajak i kanu.