Turska

Turska

Turska

Turska je država u zapadnoj Aziji i manjim dijelom u jugoistočnoj Europi.

Turska je nasljednik Otomanskog Carstva koji je trajao više od šest stoljeća na tri kontinenta: Europi, Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi.

Današnja Turska je demokratska i sekularna država sa oko 67. miliona stanovnika. Europski i azijski dio turske dijeli Mramorno more, te tjesnaci Bospor i Dardaneli. Zbog položaja države na dva kontinenta, Turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.

Turska

Okružena četiri različita morima, Turska plaža je raj s preko 8.000 km sunčanih traka pijeska. Također posjeduje mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta, predivnih planina i mjesta pogodnih za kampovanje, odmor i rekreaciju.

Svoju bogatu historiju nudi na svakom koraku od hramova, antičkog pozorišta, crkvi, džamija, grobnica, statua bogova, palačama i tvrđavama do brojnih fascinantnih muzeja koji donose prošlosti u život.

Turizam u Turskoj je uglavnom usmjeren na više različitih arheoloških i historijskih lokaliteta, te turističkih mjesta duž obale Egejskog mora i Mediterana.

Turska  U posljednjih nekoliko godina, Turska također postaje popularno odredište za vjerski, banjski i druge vidove zdravstvenog turizma.

Poznate turističke destinacije su: İstanbul, Antalya, Cappadocia, Alanya, Bodrum, Fethiye, Foça, Marmara…

Svaki dijelić Turske ima svoju osobnost, historiju, krajolik, pa čak i kuhinju, tako da mnogo toga posjetiteljima može ponuditi.

I što kažu: Turske nikada nije dovoljno.