Pile

Sastojci:

pečeno pile

pečeno pile

1 cijelo pile
so i biber
bosiljak, peršun, ruzmarin, lovor, zelenilo
4 kašike maslinovog ulja
1 limun


Priprema:

Zagrijte rernu i pleh na 225 stepeni. Malo operite pile spolja i iznutra i obrišite ga papirom. Istrljajte unutrašnjost solju. Zatim pažljivo odignite kožu na prsima i napravite mali rez sa obije strane. Treba da napravite dvije šupljine ispod kože koje ćete napuniti – zato se koža ne smije pocijepti. Stavite unutra malo soli i isjeckane biljke. Sipajte i malo maslinovog ulja.

Presijecite limun na pola i napunite pile limunom, lovorom i ruzmarinom. Noge pileta treba da vežete i to tako što prvo priljubite krilca uz tijelo. Ovo se radi da dijelovi koji bi strsili ne izgore. Zavežite čvrsto. Napravite nožem nekoliko zareza preko bataka i karabataka i utrljajte preostale biljke. Namažite cijelo pile maslinovim uljem, lijepo ga utrljajte rukom i dobro začinite solju i biberom. Izvadite vruć pleh iz rerne i podmažite ga sa malo ulja. Položite pile na prsa i pecite 10 minuta.

Poslije toga ga okrenite tako da prsa budu sa gornje strane i pecite jedan sat na 225 stepeni. Pile, naravno, savršeno ide uz krompire. Ili rižoto. Možete ih peći zajedno s piletom ili dodati poslije.

Po želji se može dodati luk, bijeli i crveni, paprika, ljuta paprika, a ako neko želi, može povremeno zaljevati pile, sa kokošijom juhom, dok se ono peče u rerni, mada onda, preporučujemo veću vatrostalnu posudu sa poklopcem, jer bi prskalo okolo po rerni.