Nevesinje

VIJESTI IZ NEVESINJA
SMJEŠTAJ
GASTRO

Nevesinje, grb

Nevesinje, grb

Naziv: Nevesinje
Opcina: Nevesinje
Površina: 885 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Nevesinje je grad i središte općine na jugoistoku Bosne i Hercegovine.

Nevesinje

Nevesinje

Teritorijalno je općina danas manja nego prije posljednjeg rata, jer su neka sela Zulja i Rabina danas u sastavu općine Mostar.

Nevesinje leži na zapadnoj periferiji Nevesinjskog polja, u podnožju strmog prevoja Grebak. Od Mostara je udaljen 36 kilometara, a od 1973. godine povezan je sa njim magistralnom cestom.

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Nevesinje imala je 14.448 stanovnika, raspoređenih u 56 naselja.

Nevesinje – latinski – Neuesigna; Neuisina; Netusina; Neusigne – prvi put se kao župa pominje u XII vijeku. Prema nekim mišljenjima naselje je svoje ime dobilo prema rijecima – neue signe – sniježna pustinja. Drugo tumačenje, jednako moguće, je da je Nevesinje dobilo ime po ljekovitoj biljci nazvanoj u staroslavenskom jeziku – delesile – devet sila, što ukazuje na ljekovitu moć biljaka. Ova riječ, sa malim varijantama poznata je u više slavenskih jezika, pa i u našem – kao devesilj, u značenju biljke, a ponekad i kao: devesinj, nevesilj i nevesinj, prema kom obliku je i došlo do naziva Nevesinje.

Nevesinje

Nevesinje

U rimsko doba kroz Nevesinje je išao put iz doline Neretve za Biograd i Zaborane, za sarajevsko polje, što govori o značaju ovog prostora i u tom vremenu. Upravo tim starim rimskim i srednjovjekovnim putem, na Zaborane iz pravca Sarajeva u proljeće 1465. godine došli su Turci i uspostavili svoj logor u nevesinjskom polju, odakle su dalje krenuli u osvajanje Gacka, Bileće i Trebinja.

Svoje slobodarsko opredjeljenje Nevesinje pokazuje organizovanjem demonstracija 27. marta 1941. godine te potpunim odzivom u aprilskom ratu 1941. godine. Opšti “junski ustanak”, koji slovi za prvi u okupiranoj Jugoslaviji je po svom značaju i dalekosežnim posljedicama u mnogom nadmašio sve prethodne bune i ustanke jer je dignut protiv najmoćnije vojne alijanse Trećeg rajha u dosadašnjoj svjetskoj istoriji pod čijom se okupacijom nalazila gotovo čitava Evropa. Nevesinjski junski ustanak počeo je 3. juna 1941. godine i bio je prvi organizovani oružani ustanak u porobljenoj Evropi.

ZNAMENITOSTI I TURIZAM

Na području opštine Nevesinje do 1991. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture, prirodnih znamenitosti i rijetkosti BiH registrovao je, odnosno zaštitio tri nepokretna spomenika kulture, i to: Crkva Vasnesenja Presvete Bogorodice u Biogradu; Sahat kula u Nevesinju; Stari grad Stražić u Zovom Dolu.

Nevesinje, stecak

Nevesinje, stecak

Na nivou države BiH Aneksom VIII, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonski sporazum), formirana je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika koja je najveću nekropolu stećaka (452 stećka) na lokalitetu Kalufi u selu Krekovi, zaseok Mijatovci ocijenila i uvrstila u I kategoriju kulturno-istorijskih spomenika.

Opština Nevesinje je veoma zanimljiva turistička destinacija, zbog svoga položaja, prirodnih ljepota, sa svojom ekološki očuvanom sredinom, ostacima kulturno-istorijskih spomenika i njihove vrijednosti, pogodnih klimatskih uslova, čine predpostavke da se turizam razvije kroz različite oblike turizma: eko turizam, ruralni turizam, planinski, lovni, ribolovni, sportski, zdravstveni i druge oblike turizma.

Ovdje su idealni uslovi za biciklizam, ribolov, planinarstvo, vesljanje, jahanje, ili jednostavno- odmor i uživanje u prirodi Nevesinjskog polja, sa pogledom na okolne gore, da ne nabrajamo oglede i istraživanje nebrojenih stećaka, koji su jedinstveni u svijetu.