Hrvatska

Dubrovnik, Hrvatska

Dubrovnik, Hrvatska

Hrvatska je država u Srednjoj Evropi, između Slovenije i Bosne i Hercegovine na obalama Jadranskog mora. Ukupna površina Hrvatske je 87.661 km2, kopno 56.594 km2. Glavni grad je Zagreb. Ukupno stanovništvo je 4.495.248.

Klima je u unutrašnjosti Hrvatske umjereno kontinentalna, u gorskoj Hrvatskoj pretplaninska i planinska, u primorskom dijelu mediteranska.

Hrvatska kultura zasniva se na viševjekovnoj istoriji iz koje su očuvani mnogobrojni spomenici, umjetnička i naučna djela. Zemlja ima šest spomenika svjetske baštine i osam nacionalnih parkova.

Kornati, Hrvatska

Kornati, Hrvatska

Turizam je u Hrvatskoj je vrlo razvijen, delimično zbog njene dugačke morske obale i dobro očuvanih primorskih gradova iz vremena renesanse, te netaknute prirode.  Broj turista u 2007. godini je premašio 11,16 miliona, a ostvareno je 53 miliona noćenja. Najviše turista dolazi iz Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije.

Hrvatska ima 1777 km razvedene obale, 1185 otoka, hridi i grebena od kojih je 47 naseljeno.

Bol

Bol

Dalmacija je najveća turistička regija Hrvatske. Ovdje su se smjestile velike metropole: tri hiljade godina star Zadar, Split – rimska prijestolnica cara Dioklecijana, te na krajnjem jugu Dubrovnik – grad uvršten u UNESCO popis baštine.

Istra se smjestila na istoimenom poluotoku i najsjevernija je turistička regija Hrvatske. Njezina privlačnost leži u spoju atraktivne obale i zelene unutrašnjosti. Posjetite li Poreč, Rovinj ili Pulu vidjet ćete gradove-muzeje pretvorene u turistička središta s brojnim hotelima i restoranima za svačiji ukus.

Od svukupno 8 nacionalnih parkova, njih čak 7 smjestilo se izravno ili u neposrednoj blizini mora, a osmi nacionalni park, Plitvička jezera, od obale je udaljen manje od 200 km.

U svakom kutku Hrvatske i njenih brojnih otoka, u svakom godišnjem dobu, moguće je pronaći priču koja će Vam dočarati posebnost ove mediteranske zemlje.