Kneževo (Skender Vakuf)

Skender Vakuf

Kneževo (Skender Vakuf)

Kneževo (Skender Vakuf) je gradić i središte istoimene bosanskohercegovačke općine na obroncima planine Vlašić.

Skender-Vakuf je osnovan 1463. godine, u isto vrijeme kada i Prusac. Osnivačem grada se smatra Ali-dedo Skender, po kojem je grad i dobio ime.

Kneževo (Skender Vakuf) se nalazi 50 km jugistočno od Banja Luke sa kojom je povezan magistralnim putem “M56″.

Poslije potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma, veći dio općine Skender Vakuf ulazi u sastav bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, kada se ime Skender Vakuf mijenja u Kneževo.

U sastav entiteta Federacija BiH ulazi manji, južni dio općine sa naseljima: Brnjići, Bunar, Davidovići, Dobratići, Donji Orašac, Gornji Orašac, Kričići-Jejići, Melina, Mijatovići, Milaševci, Pavlovići, Prisika, Slipčevići, Vitovlje Malo, Vukovići, Zapeće, Zasavica i Zubovići. Od tog područja formirana je općina Dobretići.

ZNAMENITOSTI

 

Crkva brvnara

Crkva brvnara

Crkva brvnaraSvetog Nikole u Javoranima je jedna od najstarijih crkvi te vrste u tom kraju. Sagrađena je 1757. godine. Nije se nalazila na istom mjestu kao sada, jer je prenijeta na obližnje brdo u Javoranima (zbog Turaka). Crkva je obnovljena prije par godina.

O crkvi brvnari kruži jedna zanimljiva legenda da sama prelazi sa brda na brdo. To je naravno plod mašte seljana, ali to nije potpuna neistina, jer je crkva u vrijeme turaka stvarno premještana, rastavljana pa ponovo sklapana, sa brda na brdo i to par puta.