Ravno

Ravno je gradić i sjedište općine na krajnjem jugu Hercegovine.

Ravno

Ravno

Općina Ravno pripada Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Prije posljednjeg rata čitav kraj pripadao je općini. Općina većim dijelom izlazi do same obale Jadrana, sa naseljenim mjestom Ivanicom. Na teritoriji opštine Ravno nalazi se jedno od turistički najperspektivnijih naselja, Ivanica. Ona je vrlo atraktivna zbog veličanstvenog pogleda na more ali i zbog neposredne blizine Trebinja i Dubrovnika.

Od mora je udaljena 5km, od Dubrovnika 8km, a od Trebinja 15km. Prije rata Ivanica je bila poznata kao i vazdušna banja a svoje vikendice tu su imale osobe iz cijele bivše Jugoslavije.

U neposrednoj blizini općine se nalazi i svjetski priznata špilja Vjetrenica.

Naselja u općini ravno su: Baljivac, Belenići, Bobovišta, Cicrina, Čavaš, Čopice, Čvaljina, Dvrsnica, Glavska, Golubinac, Gorogaše, Grebci, Ivanica, Kalađurđevići, Kijev Do, Kutina, Nenovići, Nevada, Orahov Do, Podosoje, Prosjek, Ravno, Rupni Do, Slavogostići, Slivnica Bobani, Slivnica Površ, Sparožići, Šćenica Bobani, Trebimlja, Trnčina, Uskoplje, Velja Međa, Vlaka, Vukovići, Začula, Zagradinje, Zaplanik i Zavala, te dijelovi naseljenih mjesta: Baonine, Orašje Popovo i Rapti Bobani.

Istorijska uloga gradića Ravno ta što je krajem 1991. godine bilo prvi grad Bosne i Hercegovine na koji je izvršena agresija JNA čime je neslužbeno počeo rat u Bosni i Hercegovini.