Bosansko-Podrinjski kanton

» Kantoni Federacije BiH

Općine u Goraždanskom kantonu: Goražde, Pale-PračaFoča-Ustikolina.

Goražde, panorama
Goražde, panorama

Bosansko-podrinjski kanton Goražde je peti od deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine. Kanton se nalazi u istočnoj Bosni, a centar Kantona je Goražde. Površina kantona je 504,6 km² u kojem živi otprilike 35.208 stanovnika. Kanton se sastoji od općina Goražde, Pale-Prača, i Foča-Ustikolina.

Rijeka Drina protiče kroz općine Foča-Ustikolina i Goražde. Teritorija Bosansko-podrinjskog kantona je uglavnom prekrivena šumom.

Povoljni klimatski uslovi i geografski položaj pored rijeke Drine, plodno tlo, šumsko bogatstvo i druga prirodna bogatstva omogućili su da se još u davnoj prošlosti na području Gornjeg Podrinja razvije veliki broj naselja. Arheološka iskopavanja potvrđuju da je područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bilo naseljeno tokom kamenog doba i rimskog perioda. U srednjem stoljećću se i prvi put spominje Goražde, 1397. godine.

U srednjem vijeku Gornje Podrinje je odigralo veliku ulogu u razvoju srednjovjekovne bosanske države.

Drina, Goražde
Drina, Goražde

U kulturnom pogledu najznačajniji događaj u srednjovjekovnom Goraždu jeste postojanje prve štamparije u Bosni, koju je osnovao je Božidar Goraždanin, 1529. godine.

U toku rata 1992–1995. privreda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pretrpjela je velika razaranja. Fabrike koje su nekada imale razvijen proizvodni program i koje su zapošljavale veliki broj radnika, danas rade sa smanjenim kapacitetom i upošljavaju znatno manje radnika za razliku od prijeratnog perioda.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde obiluje prirodnim ljepotama. Odlični su uslovi za razvoj turizma, posebno seoskog, ali i avanturističkog, za sve koji vole odmor u netaknutoj prirodi i kampovanje. Ovdje izdvajamo: rijeku Drinu (s mnogim lijepim plažama i mjestima za kampovanje); Brdsko – planinska uzvišenja; Internacionalni Festival prijateljstva… Oni koji vole komfor, nažalost, morati će sačekati, jer prijeratni hoteli još nisu u funkciji.