Kulen Vakuf

Kulen Vakuf

Kulen Vakuf

Kulen Vakuf je naseljeno mjesto u sastavu općine Bihać, Federacija BiH. Nalazi se južno od Bihaća, na rijeci Uni.

Ne zna se dali je na teritioiji Kulen-Vakufa u prastaro doba bilo neko naselje, ali po predmetima bronce i željeza, što su nađeni po raznim mjestima petrovačkog kotora, vidi se da okolina tog mjesta (Ostrovica, Borčevac, Orašac, Prkosi i dr.) bila naseljena, a ni u vrijeme rimskog vladanja na ovim prostorima ovaj kraj nije bio pust. Od dolaska Slavena pa sve do turske okupacije bio je taj kraj sastavni dio Hrvatske države i pripadao župama Lapačkoj, Poličkoj, Humskoj i Mebluskoj.

Kulen-Vakuf spada u niz mjesta što nastadoše za vrijeme turske uprave u Bosni. Ovaj gradić sagrađen je na otoku. Sva je prilika, da je rukav Une s južne strane grada prokopala ljudska ruka. Gradić na ovom umjetnom otoku bio je oklopljen bedemima, kojim se mjestimimice još i danas tragovi vide.  Na ovom su gradiću bila četvara vrata i dvije tabije: istočna Horića, a zapadna Ćemalovića. Jedna od glavnih vrata bila na velikom mostu, a druga pod džamijom, i sporedna kraj tabija. Još iza okupacije bile su prodavnice i kuće sa obje strane mosta na direcima poput sojenica. Predpostavlja se da je začeće ovog mjesta pada u koncu 17. i prve godine 18 vijeka.

U službenim turskim ispravama 18. vijeka Kulen-Vakuf se zove Džisrikebir, što u prevodu znači “Veliki most”. U jednom popisu pograničnih utvrda pisanim prije 1791. spominje se uz Ostrovicu, Havalu, Orašac i palanku Čovku također i Džisrikebir, ma da se još nešto prije počeo nazivati i pisati neslužbeno Palanka Mahmuta paše Kulenovića. Naziv Vakuf upotrebljava se već u drugoj polovini 18 vijeka. Nakon Turske okupacije nastao je Kulen-Vakuf, utvrda Havala, grad u Orašcu i kule na Čovki i Prkosima.