Goražde

VIJESTI IZ GORAŽDA SMJEŠTAJ U GORAŽDU GASTRO U GORAŽDU

 

Goražde grb

Goražde grb

Naziv: Goražde
Opcina: Goražde
Površina: 252 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Goražde
Država: Bosna i Hercegovina

 

Opština Goražde je administrativni centar i jedna od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona, u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Goražde, panorama

Goražde, panorama

Na goraždanskom području postoje tragovi života iz praistorije, a arheološka iskopavanja potvrđuju da su naselja Popov Do, Zupčići i Podhranjen bili naseljeni već u mlađem kamenom dobu. Naselja iz okoline Goražda: Sopotnica, Zidine (Kopači), potiču iz rimskog perioda.

U gornjem toku rijeke Drine, otprilike u središtu njenog gornjeg toka, nalazi se grad Goražde. Smješten je na istočnim obroncima planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 345 metara. Grad se nalazi na objema obalama rijeke Drine i povezan je mostovima.

Goražde okružuju uzvišenja Mišjak na jugozapadu, Biserna na jugoistoku, Samari na jugu, Gubavica na zapadu i Površnica na sjeveru. Između prelijepih šumskih predjela, teče ljepotica Drina, koja oko kilometar nizvodno od grada prelazi u vještačko jezero.

Dolina Drine je bila glavna raskrsnica područja istočne Bosne, važan put za Primorje, Srbiju, Crnu Goru, i veza sa Sarajevom i drugim krajevima. Sve ove puteve su koristili i stari Rimljani i srednjovjekovni Dubrovčani.

Poseban značaj Goraždu u saobraćajnom pogledu je davala je pruga uskog kolosijeka Ustiprača – Foča izgrađena 1939. godine. Goražde dobija poseban značaj od 1958. godine kada je izgrađen put Goražde – Tjentište – Čemerno – Gacko – Dubrovnik.

Podjelom jedinstvene opštine po entitetima, formirana je i opština Ustiprača, koja je, do potpisivanja dejtonskog Mirovnog sporazuma 1995. godine, bila u sastavu jedinstvene opštine Goražde.

Gornji tok rijeke Drine, još uvijek sačuvan od zagađivanja nudi mogućnoist ribolova. Raznovrsnost ribljim fondom, izrazito bogatstvo mladicom i drugim vrstama ribe, te brige o zaštiti ovih vrsta, zaslužno je za formiranje sportskih ribolovnih društava koja egzistiraju na ovom prostoru.

Goražde, Drina

Goražde, Drina

Goražde ima i jedinstvenu turističku ponudu – splavarenje rijekom Drinom. Doživljaj čija se posebnost ne može riječima opisati, nego se jednostavno mora doživjeti.

Svake godine se početkom jula organizuje manifestacija “Drina – Prača”, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova i drugih neobičnih plovila.

Svakako se ne smije izostaviti i više lovnih revira na području Goražda, poput “Kriva Draga”, najvećeg u Bosni i Hercegovini, a u čijem sastavu se nalazi i lovački kompleks “Bijele vode” sa gaterom opremljenim za obuku i trening lovačkih pasa. Na ovom području postoje i četiri lovačka društva.