Glavatičevo

Glavatičevo je naseljeno mjesto u sastavu općine Konjic, udaljeno od grada oko 30. kilometara, nedaleko od Boračkog jezera.  Glavatičevo u ovom kraju zovu Župa. Glavatičevo se nalazi u kanjonu rijeke Neretve, koja je u ovom dijelu izuzetno čista.

Glavatičevo

Glavatičevo

Jedna teorija kaže da je Glavatičevo je dobilo ime po srednjovjekovnom plemiću Glavat ili Glavatec, koji je iz tog područja, drugi kažu da je Glavatičevo je dobio ime po endemskoj ribi Salmo marmoratus iz Neretve zvane Glavatica.

U ovoj zoni, rijeka Neretva u svom gornjem toku stvara prelijepi kanjon, ostavljajući vas bez daha: gole vrleti, misteriozne borove šume, prelijepi cvjetovi i divljina, a u donjem toku, kao ogledalo čista voda, okružena je plažicama, kolibama, restorančićima i drugim uslugama koje turistima pružaju udobnost i mogućnost bavljenja aktivnostima na otvorenom: plivanjem, izletima u malim brodicama, raftingom, ribolovom i kupanjem u suncu u savršenom miru.

Glavatičevo, Neretva raftingPodručje Župe, odnosno Glavatičeva, prepuno je stećaka. Neki od njih, a ima ih više stotina, predstavljaju pravu rijetkost. Na lokalitetu srednjovjekovne nekropole Grčka glavica, nalazi se oko 115 stećaka.

Mnogobrojni izvori potvrđuju da je područje Glavatičeva i okoline od XII vijeka pa do dolaska Osmanlija bilo veoma važno kako u vojnom tako i u privrednom i kulturnom pogledu.

Danas u Glavatičevu živi oko 800 stanovnika. Glavatičevo (Župa) je sa svojim geografskim položajem i klimom izuzetno pogodna i za turizam. Osim ribarenja tok rijeke Neretve je pogodan i za rafting.