Teočak

Teočak je naselje i sjedište istoimene općine u Tuzlanskom kantonu, Bosna i Hercegovina.

Teočak

Teočak

Općina je osnovana 1992. godine odvajanjem od općine Ugljevik. Općina Ugljevik tada ulazi u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, a novoosnovana općina Teočak u entitet Federacija BiH.

Teočak je smješten na sjeveroistočnim padinama planine Majevice, na nadmorskoj visini od 300 do 600 metara. Čine ga naselja: Tursunovo Brdo, Stari Teočak, Bilalići, Uzunovići, Jasenje, Ogorelica, Jasikovac, Husejnovići, Centar i Sniježnica.

Teočak je u dalekoj prošlosti imao veoma važnu ulogu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja. Teočak ima takav položaj da se iz njega vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko i mnoga naselja Semberije.

kula Teočak

kula Teočak

U Starom Teočaku su ostaci tvrđave, a uz nju i naselja. Pod samom tvrđavom je džamija za čiju gradnju se spominje ime sultana Mehmeda II, poslije zauzimanja tvrđave od Ugara početkom 1474. godine, kada se u osmanlijskoj vlasti spominju tuzlanska područja. Do danas su u Teočaku očuvane priče o mađarskoj i rimskoj crkvi i samostanu.

U Teočaku su bile dvije nekropole stećaka Mramor i Harci, koje svjedoče o bosanskoj posebnosti, a i do danas su neki od stećaka očuvani.