Kalesija

Kalesija

Kalesija

Kalesija je grad i sjedište istoimene općine u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Nalazi se u području gornjeg toka rijeke Spreče i južnim obroncima planine Majevice, te sjevernim rubnim dijelovima Javornika.

Prvi pouzdani tragovi ljudskih naselja na Kalesijskom području datiraju iz bakarnog doba koji zahvata vremenski period od prije 4500. god. prije nove ere. Zbog tajanstvenosti i nepostojanja adekvatnog pisanog traga od nastanka područje doline rijeke Spreče je posebno zanimljivo. Brojni stećci su rasuti na ovom području koje je tek površno obrađeno u historiji zemlje.

Nepoznato je zbog čega se za Kalesiju veže 1151. godina, koja tajanstveno blista i na grbu općine. Historičari se pozivaju na mađarsko pleme Halisije, putopisce, znakove na kamenim stećcima, ali niti jednim autentičnim dokumentom se to ne može potvrditi.

Na pola puta između Tuzle i Zvornika, Kalesija je i danas tajna i ravnodušna, a prepoznatljivost ovog kraja je jedinstvena izvorna muzika izvođena uz šargiju i violinu.

Nakon potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma od dijelova općine Kalesija koji su pripali bosanskohercegovačkom enitetu Republika Srpska formirana je općina Osmaci.