Mađarska

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta, Mađarska

Republika Mađarska je država u Srednjoj Europi, te graniči s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Glavni grad je Budimpešta. Površina Mađarske je 93.030 km2, dok broj stanovnika prema popisu iz 2001. iznosi 10.198.315, uglavnom mađarske nacionalnosti.

Ravnice pokrivaju veći dio Mađarske dok rijeka Dunav protiče kroz njen centralni dio.

MađarskaBudimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački kulturni i saobraćajni centar zemlje. Ima preko 1,7 miliona stanovnika.

Budimpešta, poznata kao “Kraljica Dunava”, je grad kojeg odlikuje kultura koja osvaja i zavodi. Ovo se osjeća u rijeci historijskih zgrada, mostova i elegantnih bulevara okruženih prelijepim drvoredima. Na svakom koraku osjeća se romantična atmosfera koja daje Budimpešti pariški status među istočno evropskim zemljama. Budimpešta je originalno nastala spajanjem dva grada (1873. godine) izgrađena sa obje strane Dunava, zvane Buda i Pešta.

Budimpešta, banjeMađarska ima dugu historiju turizma. 2002. godine ova zemlja je u svijetu bila trinaesta najposjećenija turistička destinacija. Europski posjetitelji obuhvatiaju više od 98 posto Mađarskih turista, a najviše ih je iz Austrije, Njemačke i Slovačke.Većina turista dolazi automobilom i boravi relativno kratko vrijeme. Mađarska turistička sezona je od aprila do oktobra, te vrhunac dostižu tokom jula i augusta.

Budimpešta je postala jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija centralne Evrope devetesetih godina. Zanimljivosti u gradu koji uključuju stari grad/tvrđavu Buda, nekoliko muzeja, uključujući mađarsku Nacionalnu galeriju, crkvu Sv. Matthiasa, zgradu Parlamenta te gradskog parka. Grad ima mnogo muzeja, tri operne kuće, i termalnih kupelji. Tvrđava Buda, nasipi na Dunavu i cijela Andrássy Avenija su priznate i nalaze se na listi UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Mađarska je posjeduje 1300 termalnih vrela koji su veoma posjećeni i cijenjeni od strane turista.

Jezero Balaton, Mađarska

Jezero Balaton, Mađarska

Jezero Balaton u zapadnoj Mađarskoj je najveće slatkovodno jezero u srednjoj Europi. To je druga najvažnija turistička destinacija u Mađarskoj.

Turizam je vrlo razvijen, s najvećom posjećenošću od juna do septembra, kada je prosječna temperatura vode 25° C. Za vrijeme jačih zima organizira se ribolov na ledu i tako produžava turistička sezona.

Mađarske druge turističke atrakcije uključuju lječilišta, kulturne atrakcije, odlična mjesta za odmor i rekreaciju.