Maglaj

VIJESTI IZ MAGLAJA SMJEŠTAJ U MAGLAJU GASTRO U MAGLAJU

Grb Maglaj

Grb Maglaj

Naziv: Maglaj
Opcina: Maglaj
Površina: 384 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko-dobojski
Država: Bosna i Hercegovina

Maglaj jedna je od 12 općina u Zeničko-dobojskom kantonu, u kojoj živi oko 25.000 stanovnika. Grad je smješten uz rijeku Bosnu 20km južno od grada Doboja.

Maglaj

Maglaj

Na prostoru maglajske općine je do 1991. godine živjelo oko 43 000 stanovnika, dok se taj broj danas kreće oko 27 000. Maglaj po svom geografskom položaju ima sve predispozicije da postane jedan od vodećih ekonomskih središta Bosne i Hercegovine, kakav je prije rata i bio.

Grad ima i vrlo vrijedne znamenitosti, kao što je Kuršumlija džamija (izgrađena 1560. godine), crkva Sv. Leopolda (prvi put se spominje 1638. godine) i drugi vrijedni spomenici. U historijskom smislu posebno je značajno područje Starog grada gdje je do danas sačuvana Tvrđava, Jusuf – pašina džamija Kuršimlija, Fazli pašina džamija i džamija Sukija. Tu je i Konak koji je renoviran 1999. godine.

U sklopu Doma kulture u Maglaju nalazi se gradska biblioteka, koja slovi za jednu od najbolje opremljenih općih biblioteka u BiH. Knjižni fond Biblioteke obuhvata 35 000 knjiga. Opća biblioteka nosilac je brojnih kulturnih sadržaja u gradu, među kojim posebno mjesto pripada Manifestaciji „Mulabdićevi dani kulture“, koja se u kontinuitetu odvija od 2004. godine.

Maglaj tvrđava

Maglaj tvrđava

Legenda kaze da je negdje na obali Bosne bilo maleno naselje, da mu se ni ime nije sačuvalo. Usred tog mjesta dizao se i granao veliki dub-hrast. U to vrijeme pala je nad rijekom Bosnom takva magla da se ni prst pred okom nije vidio. Kada se magla digla, duba nigdje nije bilo. Svi su se čudili i o tome prepricavali. “Magla izvalila dub, magla izvalila dub.”

Poznata povelja “sub castro nostro Maglay” (“pod nasom tvrdjavom Maglaj”) od 18. septembra 1408. godine je nesumnjivo najstariji poznati pisani izvor u kojem se izravno spominje Maglaj. Cijolokupan period srednjeg vijeka ukazuje na naseljenost ovih područja. Maglajska tvrđava također datira uz tog vremena (14. vijek), bio je to pravi srednjovjekovni burg (utvrđen stan feudalaca). I od te magle nastade Maglaj.

Turci su se pojavili prvi put 1415 (kao saveznici Bosanaca protiv Ugara), a drugi put 1426, samo ovaj put kao osvajači. Maglaj su osvojili tek 50. godina kasnije. Vrijeme austro – ugarske okupacije je odlično opisano u romanu “Zeleno busenje”književnika Edhema ef.Mulabdića. Tek nakon II svjetskog rata počinje da se užurbano diže novi dio grada na lijevoj obali rijeke Bosne (posebno nakon 1952. g. nakon izgradnje Natron-a, tvornice papira). Maglaj je 2008. godine obilježio 600 godina od prvog pominjanja u pisanim dokumentima.