Zeničko dobojski kanton

» Smještaj u Zeničko-dobojskom kantonu / županiji
» Kantoni / Županije Federacije BiH

Opštine / općine u Zeničko-dobojskom kantonu / županiji:
Breza, Doboj Jug, Kakanj, Maglaj, Olovo, Tešanj, Vareš, Visoko, Zavidovići, Zenica, Žepče, Usora.

Zenica
Zenica

Zeničko-dobojski kanton / županija je jedan od 10 federalnih administrativnih jedinica u sastavu Federacije Bosne i Hercegovine. Nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine tako da graniči sa Sarajevskim, Tuzlanskim i Srednjobosanskim kantonom / županijom, te sa Dobojskom i Banjalučkom regijom.

Površina Kantona je oko 3.904 km², na kome živi oko 398.000 stanovnika.

Najveći dio kantona proteže se duž rijeke Bosne, te je pretežno brdsko-planinsko područje. Dolinom rijeke Bosne prolazi magistralna cesta M-17, koja povezuje autoput Zagreb – Beograd, od Slavonskog Broda do Sarajeva, a dalje prema Metkovićima, Opuzenu, Neumu, Dubrovniku, Splitu i dalje.

Po trasi ove ceste u izgradnji je i prva dionica savremenog autoputa u Bosni i Hercegovini na pravcu Sarajevo-Zenica. Zeničko-dobojski kanton ima relativno velika nalazišta uglja (oko 420 miliona tona rezervi), željezne rude i ostalih mineralnih sirovina, na bazi čega su razvijeni metalurški i metaloprerađivački kapaciteti.

Tešanj

Tešanj

Od ukupne površine Kantona, pod šumama je 59% teritorije. Veliki dio površine čini poljoprivredno zemljište pogodno za uzgoj voćarstva, stočarstva i povrtlarstva, a na bazi tog i proizvodnja zdrave hrane, počev od proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, do proizvodnje voća i prerađevina od voća.

Rudarstvo, metalurgija, metalna industrija, prerada drveta, proizvodnja namještaja, poljoprivredna i prehrambena industrija, tekstilna industrija, prerada kože i proizvodnja odjevnih predmeta, obuće i kožne galanterije uslovili su intenzivan razvoj trgovine, tako da su trgovci sa ovog područja poznati daleko van granica naše zemlje.

Kraljeva Sutjeska

Kraljeva Sutjeska

Zahvaljujući terenu na kojem se prostire, Zeničko-dobojski kanton ima obilje privlačnih i interesantnih prirodnih turističkih resursa, koji mogu zadovoljiti i ljubitelje divlje, netaknute prirode, i uživaoce pitomih, idiličnih seoskih predjela, kao i radoznale tragače za tragovima prošlosti.

Prostirući se uz tokove rijeka Bosne, Krivaje, Usore i njihovih pritoka, Kanton pruža obilje mogućnosti za ribolov plemenitih vrsta slatkovodnih riba, a ljubiteljima avanture će zastati dah na divljim slapovima, kanjonima i brzacima, pogodnim za razne vrste sportova na vodi. Na ovom području se nalaze mnogi izvori tople vode obogaćeni ljekovitim sastojcima (Olovo, Kakanj, Breza, Tešanj i Vareš).

stećak iz Zgošće
stećak iz Zgošće

Pronađeni su i brojni stećci, od kojih je možda najljepši stećak iz Zgošće kod Kaknja. Može se sa sigurnošću tvrditi da su na području Zeničko-dobojskog kantona, kao centralnom i najzaštićenijem dijelu Bosne, vladari imali svoja sjedišta, i to počevši od Kulina bana, pa do najvećeg bosanskog kralja Tvrtka.

Među najznačajnije spomenike ove vrste spadaju tvrđave u Tešnju, Maglaj, Vranduku, Bobovcu, stari grad Visoki.

Vranduk

Vranduk

Brojne su, stotinama godina stare džamije, crkve i sinagoge, koje svjedoče o različitim religijama koje su živjele i žive na ovim prostorima.

Najpoznatije među njima su Kuršumlija džamija u Maglaju, Ferhadija u Tešnju, Sultan – Ahmedova džamija poznatija kao Čaršijska u Zenici, stare gotovo 500 godina, Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci, koji datira još iz XIII vijeka, ostaci bazilike u Breza, Sinagoga u Zenici.

www.bih-x.info