Bileća

VIJESTI IZ BILEĆE SMJEŠTAJ U BOSNI I HERCEGOVINI GASTRO U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

grb, Bileca, BiH

grb, Bileca, BiH

Naziv: Bileća

Općina: Bileća

Površina: 633 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska

Država: Bosna i Hercegovina

Bileća-BiH

Bileća, BiH

Bileća je općina i grad u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini.

Na prostoru općine se nalaze kraška polja: Dabarsko, Fatničko, Plansko i Bilećko. Južno od Bileće je izvor rijeke Trebišnjice. 1966. godine je izgrađena hidroelektrana i stvorena je jedna od najvećih vještačkih akumulacija u svijetu, Bilećko jezero, dužine 18 kilometara, širine 4 kilometra. Bilećko jezero i rijeka Vrijeka, kod naselja Divin, pružaju odlične uslove za razvoj ribolova.

Prvi tragovi civilizacije na području općine Bileća datiraju još iz neolita o čemu svjedoče arheološki lokaliteti, još uvijek nedovoljno istraženi.

Praistorijski tumuli, gradine i gomile kojih prema najnovijim istraživanjima ima preko 1′400, jasno ukazuju na kontinuitet i gustoću stanovništva.

Praistorijski tumuli, gradine i gomile kojih prema najnovijim istraživanjima ima preko 1′400, jasno ukazuju na kontinuitet i gustoću stanovništva.

Bilećko jezero

Bilećko jezero

Prvi pomen Bileće kao naseljenog mjesta nalazimo u dokumentima Dubrovačkog arhiva iz 1286. godine, kada se pominje pod nazivom Bilechia. U istim izvorima i pod istim nazivom Bileća se pominje i u 14 i 15. vijeku kao važna raskršnica puteva na srednjovjekovnom karavanskom putu. Na području općine Bileća se nalazi veliki broj stećaka iz perioda 13. do 14. vijeka.

U jednom dokumentu od 8. septembra 1388. godine ističe se da je vojska vojvode Vlatka Vukovića u polju kod Bileće teško porazila osmanlijsku vojsku pod komnadom Šahin-paše što se ujedno smatra i jednim od prvih poraza Osmanlija na Balkanu.

Manastir Dobrićevo

Manastir Dobrićevo, Bileća, BiH

Manastir Dobrićevo, Bileća, BiH

Prema istorijskim podacima, na temeljima ranohrišćanske bazilike, na staroj lokaciji, u prvoj polovini 13. vijeka sagrađen je manastir Dobrićevo.

Na staroj lokaciji, na Trebišnjici u blizini Trebinja, manastir se nalazio sve do 1965. godine kada je, zbog izgradnje hidroelektrane preseljen u selo Orah kod Bileće.

Prilikom preseljenja manastira ispod sloja fresaka su pronađeni ostaci starijeg živopisa.

Džamija Hasan-paše Predojevića
Džamija Hasan-paše Predojevića se nalazi u jugoistočnom, ravnom dijelu grada, u Polju. Podignuta je 1572. godine na lokalitetu Plitine, selo Grabovica kod Bileće i ubraja se među nekoliko najstarijih džamija u Hercegovini.

Na Maslenom dolu kod ove džamije priređivan je do 1940. godine Gajretov teferič. 1941. godine je srušena.