Vareš

VIJESTI IZ VAREŠA SMJEŠTAJ U VAREŠU GASTRO U VAREŠU

Vareš grb

Naziv: Vareš
Općina: Vareš
Površina: 390 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko-dobojski
Država: Bosna i Hercegovina

Vareš je gradić i općina u Bosni i Hercegovini.

Vareš

Vareš

Vareš je bosanskohercegovački brdski gradić na nadmorskoj visini od 829 metara, smješten u kotlini rječice Stavnje, 45 km od Sarajeva.

Veliko rudno bogatstvo se krije ispod površine vareških brda, pa postoje tragovi da se tu kopala željezna ruda i talilo željezo još u antičko doba. Na rudištu Smreka su nađene rudarske svjetiljke i alat iz rimskoga doba. Vareško selo Dubošticu kralj je Tvrko smatrao riznicom svog kraljevstva jer je bilo središte rudarstva toga kraja. Turska vlast je cijenila zanatlije vareškog kraja čiji su proizvodi bili nadaleko poznati.

Dolaskom Austrije u Bosnu i Hercegovinu, Vareš doživljava privredni preporod. Austrija iskorištava rudu, gradi dvije visoke peći i od tada počinje ekonomski uspon Vareša.

U Varešu se nalazi i najstarija katolička crkva u Bosni Hercegovini – Sv. Mihovila Arkanđela – koja je izgrađena na temeljima crkve iz doba srednjovjekovne Bosne.

Uz nju postoji nova župna crkva Sv. Mihovila. Vareški župni ured posjeduje i danas jedne od najstarijih matica u Bosni i Hercegovine, a prva potiče iz 1643. godine.

Matice su pisane bosančicom, latinskim i bosanskim jezikom.

Vareš - jezero Nula

Vareš – jezero Nula

Jezero kopa Vareš (Jezero Nula) se nalazi u Bosni i Hercegovini i nastalo je u toeku rata u BiH. Nalazi se na površinskom kopu rudnika, dužine oko 500 metara, a širine oko 300 metara, dok je dubina oko 100 metara. U jezero je ubačena potočna pastrmka, potočna zlatovčica i kalifornijska pastrmka.