Počitelj

Počitelj

Počitelj

Srednjovjekovni grad Počitelj u historijskim izvorima prvi put se spominje 19. februara 1444. godine, u povelji za vojvodu Stjepana Vukčića 1444. (Posichell, Vdobranah castello con lo contato). Kasnije je pomenut 1448 (castrum Beczitel) i 1454. (civitate Pozitell cum pertinentiis suis).

Izgrađen je na strmoj kamenoj litici lijeve obale Neretve.

Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin uviđa opasnost od nadolazeće osmanlijske vojne sile i uz pomoć Hercega Stjepana, gospodara Humske zemlje koja se poslije njega prozva Hercegovinom, te uz materijalnu pomoć Dubrovačke Republike dodatno utvrđuje Počitelj. Punih pet godina branitelji Počitelja pružali su otpor napadačima, ali 19. septembra 1471. godine utvrda je pala i to kao jedno od posljednjih uporišta «hercegove zemlje».

Počitelj

Počitelj - panorama

Nakon toga  Počitelj se zbog svojega strateškog značaja još jače utvrđuje i u narednih 450 godina dobiva orijentalni izgled: Šišman Ibrahim-pašina džamija, Počiteljska sahat-kula, medresa, hamam, han, kuća Gavrankapetanovića.

Rijedak spoj orijentalnog Istoka i srednjovjekovnog Zapada u Europi privlači poglede svih prolaznika. Kula koja i danas “čuva” uski prolaz pored rijeke Neretve na putu od mora prema unutrašnjosti već je pet stotina i pedeset godina čuvar historije ovog kraja i ljudi.

U januaru 2003. historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, dok je  2007. podnesena  kandidatura za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

bih-x.info