Jahorina

Jahorina

Jahorina

Jahorina je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, od glavnog grada, Sarajeva, udaljena je 30 kilometara, od Pala 15 km.  Pripada Dinarskom planinskom sistemu,  a dužina masiva Jahorine iznosi 30 kilometra.

Na Jahorini su se 1984. godine održale zimske olimpijske igre, kada je Jahorina doživjela najveći procvat. Tada su održane alpske discipline za žene, dok je za muškarce bila predviđena Bjelašnica.

Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica: 1.916 m nadmorske visine. Planina je u kasno proljeće i ljeti prekrivena gustom travom, a zimi i do 3 metra visokim snijegom. Na ovom području se sukobljavaju tople mediteranske sa hladnim kontinentalnim vazdušnim masama zbog čega Jahorina ima zdravu i povoljnu sa temperaturama koje i zime i ljeta čine veoma ugodnim za boravak.

Veliki dio Olimpijske planine Jahorine je proglasen nacionalnim parkom.

Kao i ostale tri okolne planine: Bjelašnicu, Igman i Trbević, Jahorina je izuzetno polularna destinacija za razne sportove na otvorenom i druge aktivnosti.

Jahorina

Jahorina

Izvanredna konfiguracija terena, pogodna klima, obilje snijega, 20 kilometara staza za alpske discipline kao i blage padine uvrstile su Jahorinu među najpoznatije i najljepše ski-centre u regionu. Prosječan broj dana sa sniježnim pokrivačem na planini je 175 cm, i to od oktobra do kraja maja. Na stazama postoje četiri žičare i četiri ski – lifta, ukupnog kapaciteta 7500 skijaša na sat.

I danas je Jahorina popularno odredište za skijanje, planinarenje, sanjkanje, izlete. Na njoj se nalazi više od 40 km skijaških staza uz brojne moderne sadržaje: ski škola, ski rental, ski servisi, kao i brojni smještajni i ugostiteljski objekti. Zimska turističaka sezona, ovisno od snježnih padavina, uglavnom počinje od 15. decembra i traje do 15.aprila.

Osim zimskih aktivnosti, Jahorina nudi brojne mogućnosti za planinare, izletnike, alpiniste, speleologe, bicikliste, avanturiste, lovce, ribolovce, sportiste i sve one kojima je potreban mir netaknute prirode.

Olimpijski centar Jahorina
tel/fax direkcija +387 57 / 270 090 | direkcija@oc-jahorina.com
tel/fax ski-centar +387 57 / 272 200 | skicentar@oc-jahorina.com