Splavarenje

Splavarenje BiH

Splavarenje BiH

Splavarenje u Bosni i Hercegovini ima veliku tradiciju. Nastalo je iz potrebe da se građa transportuje iz šume nizvodno do strugara gdje je prolazila dalju preradu. Splav je neobično plovilo izgrađeno od drvene oblovine. Vremenom je izraslo u posebnu turistčku atrakciju Bosne i Hercegovine.

Splavarenje Tarom i Drinom namjenjeno je hrabrima i zahtjeva izvjesnu stručnost i veliku koncentraciju. Vode Tare i Drine se po stepenu opasnosti, mjerene međunarodnom skalom, kreću od trećeg do petog stepena. Zato se niz ove rijeke mogu spuštati samo iskusni kajakaši, dok samim splavovima moraju upravljati iskusni splavari – triftari.

Za turiste i sportiste, znatiželjnike i sve duhom nemirne splavarenje je neodoljiv izazov. Svaki trenutak plovidbe kroz kanjon ispunjen je neizvesnošću i avanturom, a na cilju radošću i željom da se uskoro sve to ponovi.

Relacija na kojoj se vrši splavarenje je od Ustikoline do Goražda, duga je 22 km i traje od 5 do 6 sati zavisno od vodostaja rijeke Drine. Splav je dug 14 metara i na njega se može smjestiti maksimalno 16 osoba, opet u zavisnosti od vodostaja rijeke.

Splavarenje Drinom je, u suštini tajnstveno, potiče neizvjesnost, izaziva radoznalost. Splavarenje traje cca jedan dan, uz mogućnost sportskog ribolova sa splava i uživanja u gastronomskoj ponudi domaćih bosanskoheregovačkih specijaliteta.

Svake godine početkom mjeseca jula, u organizaciji Turističke zajednice i Vlade Bosansko Podrinjskog kantona Goražde, organizuje se manifestacija Drina – Prača, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova i drugih neobičnih plovila.