Breza

VIJESTI IZ BREZE
SMJEŠTAJ U BREZI
GASTRO U BREZI
Breza grb

Breza grb

Naziv: Breza
Opcina: Breza
Površina: 83 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko dobojski
Država: Bosna i Hercegovina

Breza panorama

Breza panorama

Breza je mali grad smješten na 83 km2 površine u središnjem dijelu BiH što je čini najmanjom opštinom / općinom Bosne i Hercegovine. Pripada Zeničko-dobojskom kantonu / županiji.

Prostor opštine / općine Breza predstavlja je većinom brdovito-brežuljkastog reljefa. Dolinski prostor obuhvata tok rijeke Stavnja. Dolina rijeke Stavnja predstavlja prirodnu vezu sa dolinom rijeke Bosna, odnosno bazenom grada Sarajeva.

Klima u Brezi je predplaninska, a opštinu, općinu nastanjuje 14′000 stanovnika.

Kulturni spomenici u Brezi sacuvani su od propadanja, a jedan od istaknutijih su Bazilike koje datiraju iz šestog i sedmog vijeka naše ere.

Breza

Breza

Pored mnoštva stećaka vrijedne spomena su i džamije iz turskog doba u selima Smailbegovići (najstarija podkupolna džamija izgrađena u 17. vijeku) ,te Podgori. U samom gradu nalaze se pored džamija, pravoslavna i katolička crkva.

Sportsko rekreacioni centar Ada Breza sa olimpijskim bazenom pun je tokom cijelog dana nudeci posjetiocima najrazlicitije sadržaje. Voda kojom se puni bazen, dotice sa termomineralnog izvorišta “Sedra” i vrlo je ljekovita.

Slivanjska visoravan ponudice izuzetne terene za lov i bavljenje seoskim turizmom, a u blizini je i Planinarski dom Budoželje.