Bužim

VIJESTI IZ BUŽIMA SMJEŠTAJ U BUŽIMU GASTRO U BUŽIMU
Bužim grb

Bužim grb

Naziv: Bužim
Opcina: Bužim
Površina: km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Unsko-sanski
Država: Bosna i Hercegovina

Bužim

Bužim

Današnji Bužim u prvoj polovini 14. stoljeca zvao se Cave, odnosno Bužm (In Cave alias Buzim). Bužim kao utvrda i naselje pod tim imenom spominje se u pisanim materijalima 1334. godine, te je sve do danas zadrzao taj naziv.

Područje bužimske opštine / općine je bilo naseljeno prije dolaska Rimljana u ove krajeve. Prije turskih osvajanja stanovništvo ovog područja bavilo se zemljoradnjom, stočarstvom, vađenjem i taljenjem ruda i trgovinom. Postojanje kovnice novca u 14. stoljeću govori da je trgovina za ondašnje prilike bila razvijena. Bužim je bio središte trgovine ovog područja sve do dolaska Omer-paše Latasa.

Općina Bužim prostire se na sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno na sjeveroistočnom dijelu teritorije Unsko-sanskog kantona. Graniči sa opštinama Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i općinom Dvor na Uni (Republika Hrvatska). Područje Bužima ja brdovito. Prema istoku se pružaju Čava i Dobro Selo.

Stari grad Bužim

Stari grad Bužim

Stari grad Bužim

Stari grad Bužim leži na nadmorskoj visini 325 metara. Bio je utvrđenje i jedan od najvećih gradova u Krajini, a čuvali su ga dizdari i stražari. Branjen je puškama i topovima.

Na ovom velikom srednjovjekovnom zdanju ističu se donzon kule, puškarnice, odaje tamnice, bastioni i tabije (bedemi, utvrde) sa ostacima zidova stare džamije.

Grad je renesansna građevina koja je bila vojna utvrda i plemićki dvorac.


Svetinja, Čava

Svetinja u Čavi

Svetinja u Čavi

Čava je prirodni fenomen. Tradicija korištenja izvorske vode “Svetinja” seže u daleku prošlost, i već tada se je uvidjela ljekovitost i prirodni fenomen pojave izvorske vode. Voda izvire u ozelenjenom ambijentu iz izvora koji svaki 45 minuta, presušuje i naglo se pojavi voda u izvorištu, te slijeva niz vodopad visine 16 metara.

Zanimljivost izvora ogleda se iz razloga što svake godine 6. maja hladna voda poteče tačno u podne, čemu prisustvuje na hiljade znatiželjnika, koji se rehabilitiraju pijenjem i umivanjem hladnom izvorskom vodom. Izvor se nalazi 12 km istočno od Bužima, nadomak starog grada Čavnika.

Bužimsko jezero

Bužimsko jezero

Bužimsko jezero

Bužimsko jezero koje je u prirodnom ambijentu formirano kao vještačka vodena akumulacija i kao takva predstavlja vrlo izazovnu oazu. Jezero je poribljeno ribom „Šaran“ i već su ulovljeni kapitalni primjerci.

Jezero ima funkciju riborivira kao zona za održavanje ribarskog takmičenja i odmor u zdravom ambijentu. Ono pruža rekreaciju kupanja, pogodnost za vožnju sa čamcem kao i sve ostale prateće rekreativne aktivnosti, a što sve jednim dijelom predstavlja turističku ponudu.