Mogorjelo

Mogorjelo

Mogorjelo

Jedan od najznačajnijih spomenika rimskog doba u BiH je svakako Mogorjelo kod Čapljine. Riječ je o ostacima utvrđene vile suburbane s početka 4. stoljeća iako je već i u 1. stoljeću nove ere ovdje postojalo poljoprivredno imanje sa zgradama za stanovanje, skladištima i napravama za preradu poljoprivrednih proizvoda.

U okviru vile, iza velikih zidina s isturenim tornjevima nalazili su se i ostaci dijelova stare vile iz 1. stoljeća koja je uništena u požaru negdje u 3.stoljeću, kao što su mlin, pekarna, uljara i kovačnica.
Provala Zapadnih Gota, najvjerojatnije između 401. i 403. godine dovela je do razaranja vile koju preživjeli stanovnici više nisu mogli obnoviti u punom sjaju.

Mogorjelo

Mogorjelo

O samom nazivu Mogorjelo postoje dvije teorije. Prva polazi od toga da je ovo mjesto više puta gorjelo, pa da je korijen riječi izveden upravo od riječi goriti.

Druga, vjerojatnija, pretpostavlja da je crkva, sagrađena krajem 5.stoljeća na ruševinama vile, bila posvećena Sv. Hermagori – Mogoru, po kojemu je onda i čitav lokalitet dobio ime.

Bez obzira što je od toga točno isplati se doći vidjeti Mogorjelo pored Čapljine.

bih-x.info