Mrkonjić Grad

VIJESTI IZ MRKONJIĆ GRADA
SMJEŠTAJ
GASTRO
Mrkonjić Grad grb

Mrkonjić Grad, grb

Naziv: Mrkonjić Grad
Opcina:Mrkonjić Grad
Površina: 675 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Mrkonjić Grad (poznat i kao Varcar Vakuf), grad je i središte općine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Mrkonjić Grad

Mrkonjić Grad

Općina Mrkonjić Grad se prostire na oko 675 km² i leži na oko 600 metara nadmorske visine.

Kroz svoju je historiju grad promijenio nekoliko imena: Gornje Kloke, Novo Jajce (Jenidži Jajce), Varcarev Vakuf, pa Varcar Vakuf i na kraju Mrkonjić Grad.

Posljednji je put službeno promijenio ime 1924. u Mrkonjić-Grad, kao spomen na “staroga kralja” Petra Karađorđevića i njegovo četovanje pod hajdučkim pseudonimom Petar Mrkonjić u ustanku 1875-78. na granici Bosne i Like, u Crnim Potocim.

Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Mrkonjić grada je “Prvo zasijedanje ZAVNOBiH-a”, održano 25. novembra 1943. godine. Tada je Bosna i Hercegovina proglašena republikom Srba, Hrvata i Muslimana (Bošnjaka), sa zagarantovanom ravnopravnošću.

Zelenkovac

Zelenkovac

Zelenkovac je poznato izletište, u podnožju planine Lisine. Zelenkovac, planinski potok čiji izvor snabdijeva Mrkonjić Grad pitkom vodom, a tako se zove i širi pojas oko samog potoka. Krase ga jezero, Vidikovac, proplanci, drvene vodenice, galerija, mravinjaci, borovnjak i stogodišnje drveće. U ovakvom ambijentu prirodno se desilo i osnivanje Ekološkog pokreta čije je sjedište na Zelenkovcu.

Na Zelenkovcu je uobičajeno slušati jazz saksofonistu iz New Orleansa, sresti poznate umjetnike iz daleke Rusije, vidjeti mlade kineskinje, francuskinje ili koreanke kako pomažu mještanima na poljskim radovima jer se na Zelenkovcu, godinama, održava međunarodni volonterski kamp, jazz festival, likovne radionice i brojna druga dešavanja primjerena velikim centrima i velikim budžetima.