Ilidža

VIJESTI IZ ILIDŽE SMJEŠTAJ U ILIDŽI GASTRO U ILIDŽI

 

 

Ilidža

Grb Ilidža

Naziv: Ilidža
Opcina: Ilidža
Površina: 332 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Sarajevski
Država: Bosna i Hercegovina

 

Općina Ilidža nalazi se u sastavu Kantona Sarajevo. Ima oko 50.000 stanovnika te tako čini 9,7% stanovništva Kantona.

Ilidža

Ilidža

Dijelove općine čine Ilidža (centralno naselje), Hrasnica, i Sokolovići (Sokolović kolonija), koji se prostiru na površini od 143,4 km2.

Sam grad udaljen je od Sarajeva 12. klilometara i povezana je redovnim autobuskim i tramvajskim gradskim prijevozom.

Općina Ilidža predstavlja privlačnu i zanimljivu turističku destinaciju Kantona Sarajevo. Prapočetci razvoja turizma na lokalitetu Ilidže datiraju još iz vremena starog Rima. Ljekovita termomineralna sumporovita voda, izuzetan prirodni ambijent, stvoren za odmor i opuštanje. Prvi hoteli na ovom lokalitetu sagrađeni su davne 1892. godine.

Aleja Vrelo BosneIzuzetne turističke lokacije općine čini svakako tri kilometra duga Aleja, preko koje svaki znatiželjnik može doći do Vrela Bosne, koje je prirodni park sa mnoštvom izvora, brzaka, jezeraca i malih ostrva. Aleju sačinjavaju 726 stabala javorolisnog platana, sađenih u dva reda 1892. godine, te desetine stabala divljeg kestena, koji su sađeni 1888. godine.

Park Ilidža koji se nalazi u okviru kompleksa hotela Ilidža, čini prvu projektovanu parkovsku površinu u našoj zemlji. Centralno mjesto u parku zauzima cvijetni rondo sa fontanom, koji predstavlja jedan od simbola Ilidže. Površina parka iznosi 14 ha i u njemu se nalazi bogata i raznovrsna sastojina dendro i grmolikih vrsta, te vrijedni primjerci drveća stranog porijekla: ginko, magnolija, barska jela, crvenolisne bukve i javori, tulipanovac, te dosta crnogoričnog i zimzelenog drveća.

Rimski most

Rimski most

Nedaleko od grada nalazi se i Rimski Most koji pripada graditeljskom nasljeđu iz osmanlijskog perioda.

Sagrađen je između 1530. i 1550. godine i do danas je zadržao svoj izvorni oblik.