Vitez

VIJESTI IZ VITEZA SMJEŠTAJ U VITEZU GASTRO U VITEZU

Vitez, grb

Vitez, grb

Naziv: Vitez
Općina: Vitez
Površina: 159 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Srednjobosanski
Država: Bosna i Hercegovina


Vitez je grad i općina koja se nalazi u Srednjobosanskom kantonu u centralnom dijelu doline rijeke Lašve.

Vitez - BiH

Vitez, BiH

Područje Viteza je bilo naseljeno od davnina, a iskopinama je dokazano da je prostor šireg područja Viteza naseljen još od mlađeg kamenog doba.

Prva naselja u okolini su pripadala Butmirskoj kulturi, a iskopavanjima je utvrđeno da je taj kraj bio naseljen i kasnije tokom bronzanog doba.

Jadan od najpoznatijih predmeta nađenih u Velikom Mošunju, je i bronzani mač vrhunske izrade. Veliki broj tih eksponata je danas u muzejima. Prvi prastanovnici ovih krajeva su bili Iliri.

Općina Vitez je prostor koji se proteže u geografskom središtu Bosne i Hercegovine. Vitez je smješten u centralnom dijelu doline rijeke Lašve, koja se proteže od jugoistočnih padina planine Vlašić do Busovače. Ova se dolina formirala na 390-480 metara nadmorske visine.

Vitez

Vitez

Od sutjeske Lašve poslije Travnika, pa do sutjeske prije Kaonika, Lašvansko polje dugo je oko 17 km, a širina mu je različita i iznosi prosječno 3 km.

Vitez je udaljen od Sarajeva 70 km, a od Zenice 12 km.

Najniže naseljeno mjesto i to uže gradsko područje, nalazi se na nadmorskoj visini od 415 metara, a najviše viteško naselje, selo Zaselje, nalazi se na 700 metara nadmorske visine.

ZNAMENITOSTI I DESTINACIJE

Planinarska kota Zabrđe s obnovljenim planinarskim domom i planina Kruščica su omiljena izletišta i lovišta. Od kulturnih spomenika srednjega vijeka na području Viteza ostali su tek ostaci grada koji se zvao Škaf ili Bosnić, od koga je ostalo malo temeljnih zidova, a nalazi se iznad trase nekadašnjeg rimskog puta nad strmom obalom Prala potoka u blizini Gornje Večeriske.

Ono po čemu je ovaj grad danas najprepoznatljiviji jesu svakako mnogobrojni trgovači i poslovni centri, koji Vitez svrstavaju u jednu od najrazvijenijih općina u BiH.

bih-x.info