Konjic

VIJESTI IZ KONJICA SMJEŠTAJ U KONJICU GASTRO U KONJICU

Konjic grb

Konjic grb

Naziv: Konjic
Opcina: Konjic
Površina: 1.001km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Hercegovačko-neretvanski
Država: Bosna i Hercegovina

Konjic je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, u kotlini sa obje strane rijeke Neretve i oko ušća Neretvine pritoke Trešanice.

Udaljen je 60. kilometara od Sarajeva, neposredno uz Jablaničko jezero, okružen najvećim planinskim masivima u BiH: Prenjom, Bjelašnicom i Bitovinjom.

HISTORIJA

Konjic

Konjic

U mlađem kamenom dobu na mjestu današnjeg Konjica postojalo je ljudsko naselje, a prvi poznati narod na području Konjica bili su Iliri. Početkom naše ere stigli su Rimljani. Jedan od glavnih puteva koji je vezao Rim i Dalmaciju sa Podunavljem išao je kroz Konjic.  Iznad konjičke željezničke stanice, na obronku Repovice, krajem četvrtog stoljeća, postojao je hram Boga sunca – Mitrasa. Ovo svetište zatrpano je velikom zemljanom lavinom. Međutim, mnogi predmeti, prilikom otkopavanja 1897. godine, nađeni su u relativno dobrom stanju.

Na području današnje konjičke općine, u rano doba srednjeg vijeka, postojala je teritorijalno-politička organizacija pod nazivom župa Neretva. Tada Neretva nije bila u sastavu Bosne, ni u sastavu Humske zemlje, već je bila samostalna župa.  Prvi pisani dokument u kom se ova župa spominje u sastavu Bosne je povelja ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1244. godine u kojoj se iznosi spisak bosanskih župa. Prvi pisani dokument u kome se spominje naselje na tlu današnjeg Konjica potiče iz 1356. godine.

Konjic

Konjic

Poslije se spominje i Biograd, srednjovijekovni grad, smješten na zapadnoj strani današnjeg Konjica. U petnaestom stoljeću Konjic je jedan od najvećih centara bosanske crkve. Otuda današnjih 125 lokaliteta na kojima se nalaze nekropole stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika građenih od kamena.

Sa Turcima i islamom u ovaj kraj je stigao i posve novi način života. Malo poređenje: Biograd je 1477. godine imao samo 13 domaćinstava, a stotinjak godina kasnije od 1600. do 1624. godine Konjic je imao oko 600 kuća. Godine 1682. nad Neretvom je podignut kameni most, rijedak primjer klasične turske mostogradnje. Sa Austrougarskom Konjic je upoznao željeznicu, katastarske čestice, disciplinirano činovništvo…

ZNAMENITOSTI

Konjic - Stari Most

Konjic - Stari Most

Stari most u Konjicu na rijeci Neretvi se smatra tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom. Podignut je 1682. godine, a srušen 3. marta 1945, na dan oslobođenja Konjica. Minirali su ga njemački nacisti pri povlačenju.

Most je bio izgrađen od kamena i imao šest lukova. Spadao je u red najljepših mostova iz Osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini, zajedno sa mostarskim Starim mostom, trebinjskim Arslanagić mostom i ćuprijom na Drini, to jest mostom Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Most je danas obnovljen i predstavlja bitnu turističku atrakciju ovog kraja.